Izgoreli ste na suncu? Isprobajte ove kućne lekove

Lekari klasifikuju opekotine po stepenima. Opekotine prvog stepena utiču na spoljašnji sloj kože. Uzrokuju bol i crvenilo, ali se ne pojavljuje mehur od opekline. Opekotine prvog stepena su i najčešće, a mogu se lečiti i kod kuće.

Sunce može da vas zavara..., foto: Depositphotos/Markomarcello
Sunce može da vas zavara..., foto: Depositphotos/Markomarcello
.

Opekotine drugog stepena uključuju epidermis i dermis, sloj kože ispod. U ovom slučaju su vrlo bolne, ali obično nisu ozbiljne osim ako su velike. Neke opekotine drugog stepena mogu da se leče kod kuće, međutim, ako je opeklina velika ili uključuje lice, ruke, noge ili genitalije, potražite pomoć lekara.

Najozbiljnije od svih su opekotine trećeg stepena, koje zahtevaju hitnu medicinsku pomoć. One uključuju spoljašnje i unutrašnje slojeve kože. Kosa, nervi, krvni sudovi, žlezde, pa čak i mišići i kosti mogu da budu oštećeni. Opekotine trećeg stepena često rezultiraju smrću, pogotovo ako pokrivaju velike površine tela.

Kućni lekovi za opekotine
Pitate se čime možete da mažete opekotine? Kućni lekovi mogu da pomognu kod manjih rana koje nisu toliko ozbiljne. Navodimo neke koji mogu da budu od koristi.

Med
Med se dugo koristi kao lek za opekotine i dezinfekciju rana. Kada se primenjuje na opekotine, med izvlači tečnost iz tkiva i efikasno čisti ranu. Možete takođe da stavite med u gazu, što je manje lepljivo od neposredne primene. Na komad sterilne gaze, stavite med i položite direktno na opekotinu. Primenite tri do četiri puta dnevno.

Ovsena kaša
Kako manje opekotine zaceljuju, mogu početi da svrbe. Dobar način da se smanji svrab jeste stavljanje ovsene kaše. Jednu čašu nekuvanih pahuljica potopite u mlaku vodu 15 do 20 minuta, a zatim nanesite na kožu i pustite da se osuši tako da tanki premaz ostaje na koži.

So
Opekotine mogu da se ublaže ispiranjem slanom vodom svakih sat vremena. Pomešajte 1/2 kašičice soli u čaši tople vode.

Kesice čaja
Tanična kiselina koju nalazimo u crnom čaju pomaže da se izvuče toplina. Stavite 2 do 3 kesice čaja u hladnu vodu i nežno isperite i tapkajte vrećice čaja. Drugi način je korišćenje 3 ili 4 kesice čaja, 2 šolje sveže metvice i 4 šolje vrele vode. Procedite tečnost u posudu i ostavite da se ohladi. Natopite vaticu i nanesite na opekotinu.

Ako ste na putu, takođe možete da napravite topao oblog od 2 ili 3 mokre kesice čaja. Jednostavno ih ohladite, zamotajte u komad gaze i držite na izgorelom mestu.

Sirće
Sirće deluje kao antiseptik na manje opekotine i pomaže u sprečavanju infekcije. Razreite ga sa jednakim delom vode i nanesite ne opečeno područje.

Led
Male opekotine najbolje je tretirati s ledom radije nego hladnom vodom. Prvo isperite pod vodom kocke tako da se ne lepe za kožu, zatim hladite opečeno područje.

Mleko
Za manje opekotine, natopite opečeno područje u mlekom na 15 minuta. Takođe se primenjuje gaza natopljena mlekom. Ponovite svakih nekoliko sati kako biste ublažili bol.

Lišće bokvice
U narodnoj medicini bokvica je popularan lek za lečenje opekotina. Lišće ove biljke se prvenstveno koristi kao lek. Sveže lišće bokvice izlomite i sok iz lišća nanesite direktno na rane.

Hladna voda
Hladna voda ili hladna obloga na mestu opekotine za deset minuta može da ublaži simptome. Učinite to što pre, po mogućstvu u roku od nekoliko sekundi nakon zadobijanja opekotine. Sveža voda ne samo da će vam goditi, već će i pomoći da zaustavite širenje opekotine.

Testo
Napravite testo od jednakog dela sode bikarbone i vode. Na primer, pomešajte 1 kašiku sode bikarbone i 1 kašiku hladne vode. Stavite u plastičnu posudu i promešajte. Nanesite nežno na manje opekotine i ostavite da deluje oko 10 minuta. Isperite testo s hladnom vodom i pokrijte ranu gazom ili zavojem.

Belance
Belance nanesite direktno na ranu. Kad se osuši, ponovno ga nanesite. Nemojte ga ispirati, već ga nežno utrljajte i prekrijte zavojem.

Paradajz
Isecite paradajz na kriške. Utrljajte ih preko opekotine. Kiseline iz paradajza umiriće pečenje i sprečiti pojavu plikova, piše centarzdravlja.hr.