Građani se bore sa koronom, a sada postoji još jedan problem! Reč je o MASKNAMA i svako može da ih dobije...

Sa višemesečnim nošenjem maski u zatvorenom prostoru i na mestima gde ima više ljudi sprečilo se dalje širenje korona virusa, ali pojavio se drugi problem. Ne, tako strašan, ali iritantna pojava koja zahteva negu.

maska za lice, foto: Depositphotos/HayDmitriy
maska za lice, foto: Depositphotos/HayDmitriy
.

Jedan deo tinejdžera se suočava sa aknama, a sad veliki deo populacije bez obzira da li su stari ili mladi, suočavaju se sa masknama. Naime, maskne su akne i bubuljice koje su nastale kao posledica nošenja maski i zapušavanja pora u predelu lica na kojem leže zaštita.

"U našoj profesiji se redovno događaju problemi sa kožom ako se maska nosi redovno", kaže dermatolog Ejmi Kasuf i dodaje: "S obzirom na to da sad veliki deo populacije nosi maske, ovaj problem je postao masovniji".

Dok pričamo i dišemo pod maskom, naše lice je suočeno sa velikom količinom toplog vazduha. Na ovaj način se stvara toplo okruženje koje je idealno da se bakterije na licu umnožavaju, a samim tim i remeti balans kože.

"Koža koja je masnija sklonija je ovom problemu. Takođe i šminka je još jedan faktor koji dovodi do problema. Ne savetuje se teža šminka, po mogućnosti što lakša, a ako je moguće probajte da se ne šminkate", dodaje dermatolog, prenosi zena.blic.rs.

Savet je da se maske redovno peru ako su platnene, a druge vrste maski da se što češće menjanju. Između ostalog savet dermatologa je da se lice čisti ujutru i uveče kako bi se uklonila prljavština sa kože. Blago hidriranje kože je poželjno.

"Ovo je pre svega higijenska stvar. Istina je da su pojedini tipovi kože osetljiviji, ali da biste izbegli ovaj problem, redovno čistite lice, menjajte masku i izbegavajte šminkanje", zaključuje dermatolog.