Da li je vreme za posetu oftalmologu? 18 simptoma koji ukazuju da nešto s vašim očima nije u redu

Na žalost, ni oči nisu zaštićene od posledica starenja...

Da li je vreme za posetu oftalmologu?, foto: Depositphotos/ponomarencko
Da li je vreme za posetu oftalmologu?, foto: Depositphotos/ponomarencko
.

Neke od promena koje se vezuju za godine života mogu da budu naporne, ali ne i ozbiljne. Na primer, možda se nešto teže fokusirate na objekte u blizini, možda su vam se trepavice malo stanjile. Uz ova stanja, postoje i problemi koji mogu ukazivati da je potrebno posetiti lekara.

Kako čovek stari, tako se sposobnost vlaženja očiju smanjuje, često je tu i utisak suvoće, "žuljanja" ili mutnog vida. Zenica takođe može da postane manje elastična. Noćni vid lagano gubi na snazi, pa vožnja po mraku može da postane izazov. Makularna degeneracija ili siva mrena mogu da postanu dodatni problem.

Kako prepoznati da li se radi o problemu ili o normalnom procesu starenja? Simptomi koje predstavljamo, mogu vam pomoći u prepoznavanju ozbiljnih stanja te su signal da je vreme da kontaktirate lekara, a to je najsigurniji korak da zaštitite vid i sprečite moguće probleme.

POZOVITE LEKARA AKO IMATE BILO KOJI OD NAVEDENIH SIMPTOMA:

1. Promene u boji zenice
2. Gledanje u krst
3. Tamna fleka u centru fokusa
4. Poteškoće s fokusiranjem
5. Diplopia (dvostruki vid)
6. Suvoća oka uz osećaj pečenja
7. Iscedak ili suzenje oka
8. Bol u oku
9. Nešto vam svetli kada se fokusirate ili imate utisak da sitne krhotine "plivaju" po oku
10. Mutan vid
11. Nemogućnost spuštanja kapka
12. Gubitak perifernog vida
13. Crvenilo oko oka
14. Nagli gubitak vida
15. Teško prilagođavanje u tamnim prostorima
16. Osetljivost na svetlost
17. Imate utisak da je veo ispred vaših očiju
18. Ravne linije vam izgledaju isprekidano

ODABERITE PRAVE SUNČANE NAOČARE
Sunce i njegovi zraci mogu loše da utiču na zdravlje oka, pa je važno odabrati prave sunčane naočare i to ne samo za letnje mesece već za celu godinu. UV zraci mogu da unište zenicu, beonjaču i tako da utiču na gubitak vida. Ako imate dioptrijske naočare, potražite i UV zaštitni sloj za njih.

UV zračenje može se razvrstati u tri vrste na osnovu dužine:

1. UVA su dugi zraci, izgledaju skoro plave boje u spektru i odgovorni su za tamnjenje ali i starenje. Mogu doprineti razvoju raka kože.

2. UVB zraci su kraći, ali energični i povezani su sa opekotinama i rakom kože. Velika količina ovih zraka se apsorbuje u ozonu.

3. UVC su kratki zraci i potpuno se apsorbuju u ozonu.

KOJE NAOČARE SU NAJBOLJI ODABIR?

Kozmetičke: Imaju zatamnjena stakla i dobre su za svakodnevnu upotrebu. Blokiraju otprilike 70 posto UVB zraka, 20 posto UVA i 60 posto vidljive svetlosti.

Opšta namena: Stakla su blago ili dosta zatamnjena i dobre su za dnevne aktivnosti. Blokiraju 95 posto UVB zraka, 60 posto UVA zraka i do 90 posto vidljive svetlosti.

Specijalna namena: Tu su u pitanju veoma tamna sočiva koja blokiraju UV zrake i preporučuje se njihovo nošenje na jako svetlim mestima, kao što su skijališta i plaža. Blokiraju 99 posto UVB, 60 posto UVA zraka i 97 posto vidljive svetlosti.

Izvor: ordinacija.hr