Virusolog Kapulica: Za razliku od ostalih korona virusa koje je teško održavati u laboratoriji, ovaj virus "raste kao trava"

Gostujući u „150 minuta“ virusolog prof. dr Nadu Kuljić Kapulica istakla je da je promenila mišljenje o korona virusu u odnosu na ono što je mislila na početku epidemije.

.

„Da ste me pitali na početku ove epidemije, odnosno, pandemije, ja bih rekla na osnovu svog znanja o korona virusima da će brzo nestati, da će nestati kao što su nestali SARS i MERS. Međutim, kada me sad pitate, posle nekoliko meseci trajanja epidemije, i to epidemije koja se razbuktava poput vatre, moje mišljenje je da će on trajati, da će ga biti, da će u nekim mesecima biti češći, a nekim ređi“, rekla je Kapulica.

Ona je istakla da ovaj virus briše sve barijere i da probija sve principe, tako da se ne zna kada će biti kraj epidemije.

Postoji dosta razlika između ovog virusa i ostalih korona virusa, smatra doktorka. Za razliku od ostalih koje je teško održavati u laboratoriji ovaj virus „raste kao trava“, u laboratorijskim uslovima, razmnožava se jako brzo.

Šta je još istakla profesorka Kapulica, šta je zbunjujuće u vezi ovog virusa, šta je novo, ali i čega bi trebalo da se pridržavamo, pogledajte detaljnije.