Zdravlje

LEKARI IZDALI HITNO UPOZORENJE: "Ne koristite dezinficijens pre izlaganja suncu, posledice mogu biti katastrofalne!"

Gelovi za ruke na bazi alkohola mogu da odreaguju sa sunčevom svetlošću i dovedu do bolnih opekotina i plikova!

31.07.2020. - 13:00h
Budite oprezni!
Budite oprezni!foto: Depositphotos/galitskaya

Britanski lekari izdali su hitno upozorenje o korišćenju sredstva za dezinfekciju ruku na suncu, nakon što su temperature ove nedelje značajno narasle. Ako planirate da skoknete na bazen ili plažu, verovatno ste već spakovali i dezinficijens u torbu – jer se odgovorno štitite od virusa.

Ipak, lekari sa sajta Zava UK upozoravaju da u određenim slučajevima gelovi za ruke na bazi alkohola mogu da odreaguju sa sunčevom svetlošću, a to može da dovede do bolnih opekotina i plikova.

Držite se sapuna i vode
"Ako ćete duže vreme provoditi na direktnom suncu, upotreba gela za ruke na bazi alkohola mogla bi da prouzrokuje štetu na vašoj koži. Iako uzrok ove reakcije još nije u potpunosti shvaćen, poznato je da alkohol može da pogorša ekcem, baš kao i izlaganje suncu", izjavila je dr Simran Deo za "Mirror".

"Ako intenzivno češete ekcem ili male plikove koji se često stvaraju nakon česte upotrebe alkoholnog gela, to može dovesti do infekcije, koja može da izgleda poput opekotine, dok područje postaje crveno, vlažno i gornji sloj kože počinje da se ljušti", opisala je simptome infekcije.

Dok je redovno pranje ruku ključan način za ograničavanje širenja kovida-19, osobe s postojećim kožnim stanjima trebalo bi da pokušaju da koriste sapun i vodu, a ne sredstvo za suvo pranje ruku kad god je to moguće.

Alternativa dezinficijensu
"Upotreba sapuna i vode ostaje najefikasniji način čišćenja ruku nakon što se dođe u kontakt s površinama koje su potencijalno leglo virusa, ali to nije uvek moguće kada ste izvan svog doma i može dovesti do iste reakcije kao kada ne nanesete hidratantnu kremu nakon čestog pranja ruku", objasnila je Deo.

Alternativa dezinficijensu jeste nošenje rukavica. To, dodaje ona, može da smanji rizik od opekotina i stvaranja plikova, iako ni to nije idealno.

"Možda želite da nosite rukavice kako biste zaštitili ruke, ali važno je da zapamtite da bi i vaše rukavice mogle da pokupe virus. Zato pokušajte da ne dodirujete lice ili telefon dok ih nosite. Ako dodirnete zajedničke površine, poput onih u javnom prevozu, rukavice bacite što je pre moguće, prenosi net.hr.