PET znakova da pijete PREVIŠE vode i zašto to nije dobro za zdravlje

Leti je jednako lako dehidrirati, kao preterati sa količinom vode koju unosimo u organizam, a to može ozbiljno da utiče na zdravlje.

foto: Depositphotos/puhhha
foto: Depositphotos/puhhha
.

Ako niste sigurni, da li unosite previše ili premalo vode, Hju-Batler navodi 5 osnovnih znakova da ste preterali sa vodom, piše Večernji.hr.

Pijete i kad niste žedni

Najbolji način da proverite da li vam je potrebno još vode jeste da shvatite jeste li zaista žedni. Nikada ne izlazite iz kuće bez flaše vode, koju redovno punite, to je možda znak da unosite previše teččnosti, navodi Tamara Hju-Batler i napominje da će nam telo poslati signale kada smo žedni i kada nam je potrebno još tečnosti.

Boja urina

Možda ste već upoznati s činjenicom da tamno obojena mokraća može biti znak dehidratacije, ali to ne znači da bi trebalo da imate potpuno prozirn urin. Bledožuta mokraća poput limunade ukazuje na zdrav nivo hidratacije. Sa druge strane, bezbojni urin može da znači da bi trebalo da smanjite unos vode jer ste preterano hidrirani.

Mučnina, glavobolja i povraćanje

“Simptomi preterane hidratacije slični su kao kod dehidracije, kaže Hju-Batler. Kada pijete previše vode, bubrezi ne mogu da se reše viška tečnosti, te se voda skuplja u telu. Tada se javljaju neprijtni simptomi, poput mučnine, dijareje, povraćanja i jakih glavobolja. Takođe, kada bubrezi ne rade kako treba javlja se umor i iscrpljenost organizma.

Oticanje stopala, ruku i usana

Još jedan jasan znak da imate elektrolitni disbalans. Ispijanje previše vode može da dovede do niskog nivoa natrijuma u krvi što može uzrokovati da ćelije tela nabubre i zadržavaju tečnost. U nekim slučajevima ćelije u tkivu lica ili ekstremiteta mogu da izgledaju natečeno upravo zbog preterane hidratacije.

Dezorijentacija

Znak prekomerne hidratacije vodom može biti osećaj zbunjenosti ili dezorijentacije, što je povezano sa padom nivoa elektrolita i natrijuma u telu.