Voda s limunom je odlična za vaše zdravlje, ali znate li koju količinu smete da popijete?

Voda s limunom mnogo je zdravija opcija od ostalih aromatizovanih pića, poput sokova ili dijetalnih gaziranih napitaka. Osim toga, dodavanjem limuna u vodu dodaćete i nekoliko vitamina i hranljivih sastojaka.

Znate li koju količinu smete da popijete?, foto: Depositphotos/Syda_Productions
Znate li koju količinu smete da popijete?, foto: Depositphotos/Syda_Productions
.

Evo šta bi trebalo da znate o zdravstvenim prednostima vode s limunom, ali i koliko često bi trebalo da je pijete.

Sok od jednog limuna sadrži oko 30 miligrama vitamina C, što je 33 posto od preporučene dnevne doze za muškarce i 40 posto od preporučene dnevne doze za žene, prema "Office of Dietary Supplements".

Vitamin C nas održava zdravima na sledeće načine:

- Pomaže našem organizmu da ozdravi. Našem telu potreban je vitamin C da bi stvorilo kolagen, vitalni protein koji čini deo vezivnog tkiva koji nam je potreban za zarastanje rana.

- Podržava naš imunološki sistem. Vitamin C može da vam pomogne da smanjite jačinu simptoma prehlade i da se borite protiv virusa i bakterija koje uzrokuju bolest.

- Poboljšava apsorpciju gvožđa. Gvožđe je neophodno kako bi ćelije u našem organizmu živele i rasle.

"Često preporučujem vodu s limunom uz obroke kako bi ona podstakla apsorpciju gvožđa, posebno za sportiste i pojedince koji imaju anemiju", kaže nutricionistkinja Ejmi Stivens.

Koje su tačno zdravstvene prednosti ispijanja vode s limunom?

1. Može da vam pomogne u gubitku kilograma

Budući da je voda s limunom aromatična i da ima malo kalorija, izvrsna je zamena za manje zdrava pića poput gaziranih napitaka, ledenih čajeva i sokova - koji često sadrže dodatni šećer. Ako pijete vodu s limunom umesto ovih slatkih napitaka, to vam može pomoći da ograničite unos kalorija i potencijalno vam pomoći u mršavljenju.

Na primer, studija iz 2012. objavljena u "American Journal of Clinical Nutrition", utvrdila je da je za odrasle osobe s prekomernom težinom zamena visokokaloričnih pića vodom ili niskokaloričnim pićima rezultirala prosečnim gubitkom težine od 2% do 2,5% nakon šest meseci.

Međutim, nije naučno dokazano da li voda s limunom, u odnosu na običnu vodu, može više da vam pomogne u gubitku kilograma.

2. Može da vam pomogne u sprečavanju nastanka kamena u bubregu

Limunska kiselina takođe može da pomogne u sprečavanju razvoja kamena u bubregu. Citrat podržava ovaj mehanizam za prevenciju vezivanjem na kalcijum u vašoj mokraći.

Prema studiji iz 2014, koju je objavila Medicinska škola Univerziteta "Case Western Reserve", potvrđeno je da konzumiranje ekvivalenta četiri limuna dnevno pomešano s dva litra vode "značajno povećava nivo citrata u urinu". Veće količine citrata mogu da spreče stvaranje kamena u bubregu ili da zaustave njegovo stvaranje i smanje bolove. Zapravo, "National Kidney Foundation" preporučuje mešanje limunovog soka s vodom kao jedan od načina sprečavanja nastanka kamena u bubregu.

3. Osvežava dah

Limunska kiselina u vodi s limunom može da ubije i bakterije koje uzrokuju loš zadah.

Međutim, previše limunske kiseline može da pogorša dah i da podstakne poremećaj gastroezofagealnog refluksa (GERD). Naime, GERD može da uzrokuje pojavu želudačne kiseline, što rezultira lošim zadahom.

Koliko vode s limunom treba piti?

Stivens preporučuje korišćenje soka od dva do tri limuna (oko četiri do šest kašika) tokom dana te ispijanje jedne ili dvije čaše vode s limunom uz obroke i jedne čaše između obroka.

Ali nemojte nužno da dodajete limun svakoj čaši vode koju pijete. Limunov sok vrlo je kiseo, pa ako popijete previše vode s limunom, može doći do negativnih nuspojava, ističe Insider.

Na primer, limunska kiselina može erozivno da deluje na zubnu gleđ i da ošteti zube, upozorava "American Dental Association". Zato Stivens savetuje da pijete vodu s limunom kroz slamku, tako će ona imati manje dodira s vašim zubima, prenosi index.hr.