I mališani bi trebalo obavezno da nose maske, a kakve posledice po njihov organizam ostavlja upala pluća?

U Srbiji je prema poslednjem izveštaju u poslednja 24 časa od Kovida-19 obolelo 396 pacijenata, na respiratorima je 187, dok je 11 osoba izgubilo bitku sa ovim virusom. Članovi Kriznog štaba su još jednom upozorili da zaštićenih nema i da korona virus napada i decu, i žene i muškarce razne starosne dobi. Rukovodilac dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović" dr Olivera Ostojić apeluje da i deca svih uzrasta treba da nose maske, a koliko je trenutno mališana zbrinuto u ovoj Kovid bolnici, kakva je njihova klinička slika i kakve posledice po njihov organizam ostavlja pneumonija, doktorka je govorila za "Jutro".

.

"Vikend iza nas je protekao mirno. Imali smo sedam-osam otpusta, a od jutros nam je ostalo petnaestoro dece, koja su u dobrom opštem stanju. Verujemo da će uskoro otići svojim kućama. Imamo četiri novorođene bebe, koje su potpuno dobrog stanja i bez simtoma. Ostavićemo ih na posmatranju dok njihovi testovi na Kovid-19 ne budu negativni", započela je razogov za "Jutro" dr Ostojić.

Doktorka ističe da deca najmanjeg uzrasta imaju mnogo blaže simptome virusa i mnogo laške prolaze kroz to. Tinejdžeri i adolescenti se već polako približavaju udarnoj ciljnoj grupi pomenutog virusa.

Zašto bi trebalo da i najmlađi nose maske i kako roditelji da im objasne i približe celokupnu situaciju, objasnila je dr Ostojić.

.