Od lubenice do limuna: Najbolje namirnice za letnji detoks organizma

Organizam povremeno treba očistiti i osloboditi od štetnih stvari detoksikacijom. Kako biste pomogli jetri - našem najvećem savezniku za pročišćavanje organizma, svoje telo trebalo bi da osvežite namirnicama koje podstiču detoksikaciju.

Navalite na lubenice!, foto: Depositphotos/stetsik
Navalite na lubenice!, foto: Depositphotos/stetsik
.

Lubenica sadrži velike količine L-citrulina, aminokiseline koja se u bubrezima pretvara u aminokiselinu l-arginin - koji čisti amonijak i druge otrove iz tela. Takođe, lubenica je dobar izvor kalijuma, koji podržava rad bubrega i velika je pomoć u čišćenju organizma, a uz to pomaže i u skidanju neželjenih kilograma.

Ujutru natašte popijte svežu limunadu bez šećera jer ona stimuliše probavni sistem i pomaže u rešavanju zatvora. Jetra voli limun - on je stimuliše i otapa mokraćnu kiselinu i druge otrove u telu. Limun alkalizuje organizam i pomaže da se vrati ravnoteža telesnog pH.

Čaj od koprive je odličan za letnje čišćenje organizma. Kopriva prirodno podstiče telo na čišćenje i deluje protivupalno. Ona pozitivno deluje na pankreas i pomaže u snižavanju šećera u krvi, te čisti krv. Stimuliše rad creva, jača imunitet i čisti mokraćne kanale.

Pravite salate od različitih vrsta povrća kako biste dobili različite specijaliste za slobodne radikale - antioksidante. Birajte mlade izdanke jer su vrlo laki za varenje, a odlični po nutritivnom sastavu.

Mladi (bebi) spanać, kelj, blitva za zelenu, šargarepa za narandžastu i žutu boju, šampinjoni za belu, luk za ljubičastu i tako dalje. Začinite ih hladno ceđenim uljima poput bundevinog i devičanskog maslinovog, te s malo jogurta i limuna. Izbacite margarin i eliminišite nepotrebni unos trans masti.

Cvekla je izuzetno bogata antioksidansima, vitaminima, kalcijumom i gvožđem, što je čini odličnom namirnicom za detoks organizma. U sokovnik stavite svežu cveklu, šargarepu, jednu jabuku i komad celera pa promešajte da dobijete sok i začinite s nekoliko kapi limuna.

Meso je teško za probavni trakt pa je dobro povremeno napraviti pauzu. Jednom nedeljno izbacite ga s jelovnika i zamenite biljnim belančevinama - graškom, mahunama, bobom i sočivom koji su lako svarljivi. Kombinujte ih s celovitim žitaricama poput smeđeg pirinča i heljdine ili ječmene kaše. Za večeru birajte sveži sir uz namaz od humusa i domaći kukuruzni hleb.

Za detoks je važno i da se pokrenete jer znojenjem takođe izbacujete toksine iz tela. Idite u šetnje umesto da sedite ispred televizora, vežbajte i rekreirajte se u prirodi ili otiđite na izlet. Predveče zaigrajte badminton, fudbal ili košarku s prijateljima, otiđite na vožnju biciklom ili stanite na rolere. Ako ste na moru, iskoristite ga pa puno plivajte, piše 24sata.hr.