Orašasti plodovi, mleko, mlečni proizvodi: Ovo su najčešće greške u ishrani zbog kojih se povećala smrtnost!

Šokantan izveštaj objavljen u medicinskom časopisu "The Lancet" otkriva da je čak petina smrtnih slučajeva širom sveta povezana s lošom ishranom. Top tri bolesti koje nastaju kao posledica loše ishrane su kardiovaskularne bolesti, karcinomi i dijabetes tipa 2.

Gde grešimo?, foto: Depositphotos/evgenyataman
Gde grešimo?, foto: Depositphotos/evgenyataman
.

Prema izveštaju, ovo su najčešće greške u ishrani zbog kojih se povećala smrtnost:

Orašasti plodovi i semenke
Ljudi u proseku dnevno unesu svega 12 posto preporučene doze, odnosno oko tri grama, dok je idealna količina 21 gram dnevno. Orašasti plodovi su izvrstan izvor proteina, vlakana, zdravih masti i vitamina.

Mleko
Konzumiranje punomasnog mleka i drugih punomasnih mlečnih proizvoda povezano je s manjim rizikom od gojaznosti. Prema istraživanju, ljudi dnevno unesu u proseku 16 posto preporučene doze. Idealna količina proizvoda od punomasnog mleka koje bi dnevno trebalo da unesemo iznosi 435 grama.

Celovite žitarice
Ishrana kojom se konzumira dovoljna količina celovitih žitarica usko je povezana sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, boljim zdravljem probavnog sistema i pomoći u kontroli težine.

Istraživanje otkriva u proseku unosimo 29 grama celovitih žitarica dnevno, a trebalo bi 125 grama. U celovite žitarice ubrajamo smeđi pirinač, ječam i ovas, a ima ih dovoljno u hlebu od celovitog pšeničnog zrna, testenini od celovite pšenice i kokicama.

So, slatka pića i obrađeno meso
Posledice prekomernog unosa slatkih i gaziranih sokova su povećanje telesne težine, dijabetes i propadanje zuba, a povezuje se i s moždanim i srčanim udarom i demencijom.

Previše natrijuma pak može da prouzrokuje visok krvni pritisak i srčani udar, dok prerađeno meso može da poveća šanse za dijabetes, bolesti srca i neke vrste raka, piše 24sata.hr.