Ovi mali trikovi garantuju mršavljenje!

Osećate li glad 24 sata dnevno? Pokušavate da jedete manje, ali na kraju vaš dan završava večernjim ili kasnonoćnim prejedanjem? Osećate glad samo sat vremena nakon velikog obroka?

Ovi trikovi garantuju mršavljenje!, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
Ovi trikovi garantuju mršavljenje!, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
.

Ako ste odgovorili potvrdno na samo jedno od ovih pitanja, verovatno imate problema sa samokontrolom.

Nedostatak samokontrole je čest neprijatelj mršavljenja, stoga vam predstavljamo nekoliko trikova koje je lako slediti, a garantuju mršavljenje!

Vodite dnevnik ishrane
Iako se čini pomalo dosadno, ovo je zapravo vrlo efikasna metoda kojom možete da utvrdite šta tačno jedete i da li jedete kad ste zaista gladni. Osim spiska namirnica, možete da unosite brojeve od 1 do 10, u zavisnosti od jačine gladi koju osećate.

Naučite da prepoznate pravu glad
Znakovi gladi uključuju zbunjenost, razdražljivost, manjak koncentracije i glavobolju. Zanemarite obavezu da jedete svaka tri sata, nego jedite samo kada osećate stvarnu glad.

Jedite dovoljno tokom dana
Šta znači jesti dovoljno? To znači ne izgladnjivati se i jesti samo onda kada smo gladni. Imajte na umu da mozgu treba 15 do 20 minuta da bi percipirao sitost, stoga jedite polako i dobro prožvaćite svaki zalogaj.

Jedite u tišini
Ako jedete u miru i tišini, koncentrišući se samo na obrok i količinu unesene hrane, poješćete manje. Osim toga, sporije ćete jesti i brže percipirati sitost.

Izračunajte kalorije
Izračunajte potreban dnevni unos kalorija, s obzirom na vašu telesnu težinu i visinu i samo smanjite taj broj za 200 kalorija.

Izbegavajte brzu hranu
Ovo je jedan od najjednostavnijih saveta koje treba da sledite ako želite da izgubite kilograme. Bacite ili podelite sve nezdrave grickalice i slatkiše koje imate. Takođe, bilo bi poželjno da izbegavate mesta na kojima služe brzu hranu jer... ponekad je zaista teško odoleti!

Izbegavajte dosadu
Istraživanja pokazuju da često jedemo iz dosade. Ako imate višak vremena i ne znate šta biste sa sobom, izađite u šetnju ili nazovite prijatelja. Pronađite hobi i zaokupite misli!

Vežbanje je obavezno
To ne znači da morate da odrađujete naporne treninge. Ponekad je dovoljno samo 30 minuta umerene šetnje ili brzog hodanja da biste ubrzali metabolizam, piše centarzdravlja.hr.