Dr Ana Gligić: Virus je promenio svoju ćud. On uvek ide na štetu onoga na kome parazitira, a to je sada, u ovoj fazi, čovek

Naš istaknuti virusolog dr Ana Gligić, koja je bila šef laboratorije za vreme epidemije velikih boginja, gostujući u emisiji “150 minuta” potvrdila je da možemo reći da se radi o virusu koji menja svoje osobine i ima sklonost za mutacije.

foto: Prva Tv
foto: Prva Tv
.

“To je uvek jedna korona koja na svom genomu, odnosno onom delu koji nosi nasledne osobine, menja svojstva kao i svako drugo biće u borbi za opstanak, tako i ovaj virus ide uvek na štetu onoga na kome parazitira, a to je sada, u ovoj fazi, čovek.” – objasnila je dr Gligić i dadala da je usled klimatskih promena, blage zime i ostalih uticaja iz spoljašnje sredine ovaj virus “promenio svoju ćud”.

“On u spoljašnjoj sredini može da se održava duže nego svi do sada poznati virusi. Sada smo saznali da i na visokim temperaturama može da se održava. Na mnoge stvari mi još nemamo odgvora. Virusologija zahteva jako dugo vreme da bi se došlo do svih karakteristika jednog virusa. Ovaj virus je verovatno preskokom barijere vrste promenio svoje osobine.

Šta je doktorka rekla o izloženosti virusa visokim temperaturama i po čemu se ovaj virus razlikuje od svih dosadašnjih, ali i poštovanje kojih mera preporučuje, pogledajte u video-prilogu!