Ovo je najbolja hrana za detoks organizma: Krastavci, šargarepa, nana, limun, cvekla, lubenica...

Ovo doba godine idealno je vreme za detoksikaciju organizma jer su ljudima dostupne razne vrste svežeg voća i povrća. Uz to, zbog vrućina, tokom leta telo brže izbacuje toksine pojačanim znojenjem...

Sad je pravo vreme za detoks organizma!, foto: Depositphotos/motortion
Sad je pravo vreme za detoks organizma!, foto: Depositphotos/motortion
.

Detoksikacija (čišćenje organizma) ima pozitivan uticaj na ceo organizam. Pomaže mu da povrati svoju prirodnu ravnotežu, osnažuje ga i podiže nivo energije.

Telo koje je neuravnoteženo, puno je toksina, koji podstiču pospanost, letargiju i umor, a vremenom stanje može bitno da se pogorša i čovek može da dobije razne bolesti.

Cilj detoksikacije jeste da očisti organizam od svih nakupljenih toksina kako bi se organi podstakli da optimalno funkcionišu, pogotovo creva koja imaju veliku ulogu u izbacivanju toksina iz tela.

Ovo su neke od namirnica koje ljudi mogu koristiti za detoksikaciju organizma:

1. Krastavci
Visok sadržaj vode u krastavcima podstiče mokraćni sistem na rad i izbacivanje otrova kroz mokraću. S druge strane, možete puno da ih pojedete, a da se ne ugojite, jer pola šolje seckanih krastavaca ima jedva 8 kalorija. Slično je, naravno, i sa lubenicom i drugim voćem koje sadrži velike količine vode.

2. Limun
Jetra voli limun – on je stimulans za ovaj organ i deluje tako da otapa mokraćnu kiselinu i druge otrove u telu. Limun alkalizuje organizam i pomaže da se vrati ravnoteža telesne pH vrednosti. Čaša vode s malo limuna i meda ujutru natašte, s druge strane, stimuliše probavni sistem i pomaže da se rešite hroničnog zatvora.

3. Lubenica
Lubenica je hrana broj jedan za letnji detox. Pre svega, brzo stvara alkalnu atmosferu u telu. Sadrži velike količine L-citrulina, aminokiseline koja se u bubrezima pretvara u aminokiselinu l-arginin, koji čisti amonijak i druge otrove iz organizma. Takođe, dobar je izvor kalijuma, koji podržava rad bubrega i velika je pomoć u čišćenju organizma.

4. Menta (nana)
Menta, bilo kao začin ili u obliku čaja, pomaže da bolje svarimo hranu i poboljšava protok žuči iz jetre, koja u tankom crevu učestvuje u razgradnji prehrambenih masnoća. Nekoliko listića mente možete da dodate na hladnu letnju salatu ili u svežu limunadu, samo je prethodno malo zgnječite prstima ili nožem, kako bi pustila sokove.

5. Povrće kuvano na pari
Povrće je odličan izvor vlakana važnih za probavu i sprečavanje zatvora. Možete da ga ispečete na roštilju ili u tiganju, ali koristite pritom što manje masnoće. Ipak, najbolji način pripreme je kuvanje na pari, tako da ga skuvate "al dente". Povrće koje nije prekuvano, nego samo obareno na pari, naime, zadržava više hranljivih stvari.

6. Zeleni čaj
Pijte puno zelenog čaja jer je bogat polifenolima, biljnim jedinjenjima koja deluju kao snažan antioksidans. Polifenoli stimulišu enzime jetre da izbacuju otrove iz organizma piše "Detox Retreats". Možete da ga pijete pre ili za vreme obroka, pa će podstaći probavu. Ipak, imajte na umu da sadrži visok nivo teina, stvar koja deluje slično kao i kofein, pa ne biste smeli da preterujete i nije ga dobro piti uveče.

7. Mleko i mlečni proizvodi
Mleko sadrži mnogo hranljivih stvari koje su posebno važne za zdravlje kostiju, ali i jačaju telo u borbi protiv nečistoća, posebno mlečni proizvodi s probioticima, koji čuvaju crevnu floru. Koristite ga kao bazu za voćne "smutiije" ili frape, što je savršen letnji međuobrok, prepun vitamina.

8. Voda (s voćem)
Voda ispira toksine iz vitalnih organa i nosi hranljive stvari u ćelije. Imajte uvek pri ruci manju bočicu vode i pijte po malo ceo dan. Možete je obogatiti ukusima. Dodajte krišku limuna ili dve kašičice bobičastog voća, koje je izrazito bogato antioksidansima, dok će nekoliko kockica dinje podstaći rad bubrega.

9. Sok od cvekle
Cvekla je izuzetno bogata antioksidansima, vitaminima, kalcijumom i gvožđem, što je čini odličnom namirnicom za detoks organizma. U sokovnik stavite svežu cveklu, šargarepu, jednu jabuku i komad celera, pa promešajte da dobijete sok, koji ćete začiniti s par kapi limuna.

10. Sok od šargarepe
Napravljen kod kuće, od dve sveže šargarepe i malo soka od limuna, poznat je i kao čudotvoran sok, jer je prebogat antioksidansima i enzimom karotenom, koji imaju sposobnost da podstaknu čišćenje organizma. Sok deluje kao snažan podsticaj za čišćenje jetre i eliminaciju toksina iz tela.

11. Kompot ili sok od suvih šljiva
Bogat je antioksidansima, gvožđem, beta-karotenom i kalijumom, te ima sposobnost da eliminiše otpad iz debelog creva, zbog visokog sadržaja vlakana. Osim toga, može da snizi nivo šećera i holesterola u krvi. Jednostavno potopite suve šljive u vodu, pa ih lagano prokuvajte u toj vodi i kad se ohlade pojedite i popijte tu vodu, piše 24sata.hr.