Da li Kovid-19 dovodi do iste virusne upale pluća poznatije od pre, i kako se čista pluća upale za samo nekoliko sati?

Broj novoinficiranih korona virusom se iz dana u dan povećava, a po mišljenjima nekih stručnjaka, pik ovog talasa se očekuje za pet dana. Simptomi virusa su do sada dobro poznati, a ovoga "Jutra" smo sa direktorkom Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu dr Ljiljanom Timotijević razgovarali kako se od lake klinčke slike razvija upala pluća? I da li je moguće da do pogoršanja stanja dođe i 10 dana po oboljevanju? Kako se efikasno leči upala pluća izazvana Kovidom-19?

.

"Činjenica je da virus nije oslabio i da je on sve vreme među nama. Što smo mi više u kontaktu, samim tim je i progresija širenja bolesti", objašnjava doktorka i dodaje da nije sigurna da će za pet dana doći do vrhunca ovog talasa korona virusa, jer se fizička distanca i dalje ne poštuje koliko bi trebalo.

Na pitanje kako da se ponaša pacijent sa temperaturom koja iz dana u dan raste, a pritom se pojavljuje i upala pluća, doktorka Timotijević jasno objašnjava:

"Preporuka struke je da se simptomatski obara temperatura, uz dosta tečnosti, vitamina i mirovanja. Nikako antibiotike ne uzimati na svoju ruku, jer oni mogu biti i jako štetni. Antibiotik nije lek koji se daje za virusnu upalu pluća, osim kada ga prepiše lekar".

Da li se virusna upala pluća poznata od pre razlikuje od upale pluća uzrakovane korona virusom? Da li je jasno da je reč o trenutnom virusu čim lekari urade rendgen pluća i u kakvom stanju su pluća pacijenta koji je preležao Kovid-19?