Virusolog otkriva da se sada i mladi nalaze na respiratorima, a da li se bivši pacijenti mogu ponovo zaraziti virusom?

Broj obolelih od korona virusa u Srbiji se povećao i u poslednja dva dana je trocifren. Šta se događa sa terapijom antitelima, koliko je onih koji su ozdravili doniralo krvnu plazmu? Da li je tačno da život antitela traje samo tri meseca? Da li, oni koji su preležali Kovid-19, mogu ponovo da se zaraze? Odgovore na ova pitanja pokušala je da nam odgovori prof. dr virusolog Tanja Jovanović u "Jutru".

.

"Odgovorno kažem da smo do sada poštovali mere bezbednosti poput nošenja maski, redovnog pranja ruku i držanje fizičke distance, danas ne bi bila ovakva prognoza pandemije korona virusa", započinje priču dr Jovanović.

Trenutno se Srbija bori sa drugim pikom istog virusa i istog intenziteta kao što je bilo u martu ove godine, na početku epidemije.

Ono što se promenilo u ovom piku je što sada imamo potpuno drugačiju distribuciju epidemije. Sada su ciljna grupa mladi od 20. do 40. godine, koji bi trebalo da virus bolje podnose. Nažalost, i među njima se nalaze pacijenti sa težom kličnikom slikom i koji se danas nalaze na respiratoru.

Koliko antitela žive u pacijentovom organizmu, da li osoba koja je preležala virus može opet da se zarazi i kako će u tom slučaju reagovati organizam i da li je ideja o kolektivnom imunitetu opravdana i moguća?

.