Smrt Bobane Momčilović stavila je u prvi plan bolest preeklampsije: Šta znamo o ovoj bolesti u trudnoći objasnila je dr Rakić

Pre nekoliko dana sve nas je zatekla vest da je evropska prvakinja u streljaštvu, tridesetogodišnja Bobana Momčilović Veličković preminula 20 dana posle porođaja. Kako je došlo do komplikacija, da li je imala preeklampsiju, a da to nije znala ni ona ni njeni lekari? Šta je eklampsija, a šta preeklampsija? Koji su simptomi, kada se javlja? Odgovore na ova pitanja dala je u „Jutru“ na Prvoj televiziji ginekolog prof. dr Snežana Rakić.

Ilustracija, foto: Depositphotos/ fotyma
Ilustracija, foto: Depositphotos/ fotyma
.

„Preeklampsija, hitertenzivni sindrom u trudnoći, je bolest posteljice od koje oboljevaju i majka i plod", rekla je profesorka koja je istakla da mi ne znamo šta je uzročnik ove bolesti i da ne znamo kada će takvo stanje da pređe u oluju da može dovesti do kraha i sloma organizma i eklamtičkog napada.

Može da se desi da žena nema nikakve simptome u trudnoći i da nema hipertenziju, a da dođe do eklamptičkog napada nakon porođaja, neposredno pre porođaja ili tokom porođaja, rekla je doktorka koja je naglasila da se zato savetuju trudnice da u ranoj trudnoći urade skrining testove, kontrole krvnog pritiska.

Broj žena koje umru na porođaju kao posledica eklamptičkog napada je ogroman i na svetskom nivou godišnje iznosi 63 000.

U kojim trudnoćama su ćešće pojave preeklampsije, šta je još bitno da znamo o ovoj bolesti kako bismo je sprečili, saznajte detaljnije u video-prilogu koji sledi.