Dokazano je da je bisfenol A kancerogena supstanca, a nalazi se u fiskalnim računima, četkicama za zube… Kako da je izbegnemo?

U Srbiji će od 1. jula biti zabranjeni papiri koji sadrže opasnu kancerogenu hemikaliju bisfenol A. Na njima se štampaju fiskalni računi, slipovi sa bankomata... U čemu se još nalazi ova opasna supstanca, kako da je izbegnemo i kako ona reaguje u dodiru sa hranom, a kako u dodiru sa našom kožom i sluzokožom, budući da se bisfenol A nalazi i u materijalima od kojih su izgrađene četkice za zube.

fiskalni račun, foto: Depositphotos/zavgsg
fiskalni račun, foto: Depositphotos/zavgsg
.

"Bisfenol A je jedna od najkomercijalnijih hemikalija. Velike količine ove hemikalije se proizvode kao sirovina svake godine i koriste se za mnoge namene", objasnila je doktorka biohemijskih nauka Jelena Milić i podsetila je sve na onaj opasan momenat kada nam prilikom kupovine hrane u pekarama ili radnjama brze hrane, fiskalni račun prodavci stave u kesu zajedno sa kupljenom hranom.

U zemljama Evropske unije ova zabrana upotrebe bisfenola A stupila je na snagu početkom ove godine, a dr Milić očekuje da će se sledećeg meseca u Srbiji izdavati fiskalni računi bez ove toksične materije.

U čemu se još nalazi bisfenol A i kako da pripazimo i da ga izbegnemo, saznajte u prilogu koji sledi.