Sigurno ste do sada ove namirnice stavljali u mikrotalasnu rernu, a nikako ne bi trebalo! Vrlo je štetno po zdravlje!

Mikrotalasna rerna je nekad sjajan način da zagrejete ili pak da ispečete hranu, ali postoje namirnice koje ne smete stavljati u nju.

mikrotalasna rerna, foto: Depositphotos/ rsedlacek
mikrotalasna rerna, foto: Depositphotos/ rsedlacek
.

Tvrdo kuvana jaja

Nagli porast temperature u mikrotalasnoj rerni stvara veliku količinu pare u jaju, koja nema kuda da izađe, pa jaje može da pukne. Stoga, da biste izbegli ovu situaciju, narežite jaje na komadiće pre stavljanja u mikrotalasnu. Najzdravije bi ipak bilo da ga uopšte ne stavljate.

Majčino mleko

Mnoge majke biraju da čuvaju svoje mleko za kasniju upotrebu, ali treba da znaju da se ono nikako ne sme grejati u mikrotalasnoj rerni. Toplota se neravnomerno raspoređuje i zato može doći do stvaranja plikova, od kojih se beba kasnije može opeći. Umesto toga, mleko zagrejte u činiji sa toplom vodom.

Mesne prerađevine

One u sebi sadrže hemikalije i konzervanse kojima je cilj da što duže produže rok trajanja, a podgrevanjem ti konzervanski postaju još više nezdraviji.

Studiija objavljena u časopisu „Food Control“ tvrdi da takvo zagrevanje može podstaći oksidaciju holesterola.

Piletina

Hrana osetljiva na bakterije u mikrotalasnoj rerni ima još veću šansu za razvoj istih. Poznato je da salmonelu često nalazimo u mesnoj preradi, a pogotovo u piletini. Zato je važno da se pileće meso skuva, kako bi se bakterije uklonile.

Mikrotalasna rerna ne može u potpunosti i ravnomerno da skuva svaki deo pilećeg mesa koje ima veću gustinu proteina, pa postoji mogućnost da bakterija preživi.

Lisnato povrće

U ovoj grupi, najrizičniji je spanać koji sadrži visok nivo nitrata. Iako je on sam po sebi bezopasan, on se kuvanjem u mikrotalasnoj može preći u nitrozamiin, koji može biti kancerogen. Ista stvar je i sa cveklom.

Ljute papričice

Ako ih stavite u mikrotalasnu pećnicu, ljute papričice u vadzuh ispuštaju kapsaicin, hemikaliju koja im daje ljutinu. Ona može uzrokovati probleme sa očima i disanjem .