Šta za telo čine beli luk, đumbir i med na prazan želudac?

Bali luk je jedan od sastojaka koji se najčešće koristi u kuhinji širom sveta. Hrani daje specifičan ukus, a veruje se i da leči mnoge bolesti.

Znate li kako ova kombinacija utiče na naš organizam?, foto: Depositphotos/belchonock
Znate li kako ova kombinacija utiče na naš organizam?, foto: Depositphotos/belchonock
.

Beli luk deluje antibakterijski, a može i da smanji visoki krvni pritisak i holesterol, spreči koronarne bolesti srca i srčani udar. Takođe, može da zaustavi učinke ateroskleroze.

Ako patite od svakodnevnih zdravstvenih problema kao što su slinavica, putnička dijareja, prehlada, grip, ugriz insekta ili gljivičnih infekcija, beli luk će rešiti problem. Osim toga, aktivno učestvuje u ublažavanju simptoma osteoartritisa, dijabetesa i povećane prostate.

Beli luk jača imunitet i pomaže telu da ukloni toksine, a u kombinaciji s medom i đumbirom ublažava i uklanja negativne učinke hemoterapije. Beli luk je najbolje konzumirati sirov i to na prazan želudac jer je, u suprotnom, telu otežana apsorpcija svih njegovih hranljivih stvari.

Đumbir je čudesni začin koji osim odličnog ukusa ima moćna lekovita svojstva. Stručnjaci ističu da bi svakako trebalo da postane deo svakodnevne ishrane. Najčešće se koristi u istočnjačkim kulturama, a dodaje se raznim vrstama voća i povrća. Đumbir će dodati poseban ukus svim vašim jelima, a istovremeno će ih učiniti i zdravijim.

Đumbir je jedan od najboljih izvora antioksidanata i zbog toga odličan za prevenciju niza bolesti i jačanje imunološkog sistema. On štiti ćelije od štetnog uticaja slobodnih radikala i reguliše proces starenja.

Recept: BELI LUK, MED I ĐUMBIR

Za ovaj moćni napitak potreban vam je čen belog luka, komadić đumbira, kašika meda i čaša tople vode.

Izgnječite čen belog luka, a komadić đumbira izrendajte na sitno. Dodajte kašiku meda i dobro promešajte. Mešavinu dodajte u čašu tople vode i još jednom sve dobro promešajte. Za bolji ukus i još jače delovanje, u ovaj napitak možete da iscedite i pola limuna.

Svakodnevno uzimajte ovu kombinaciju na prazan želudac. Osećaćete se zdravije i biti puni energije.

Izvor: centarzdravlja.hr