Zdravlje

Želite da smršate, ali ne možete da se odreknete alkohola! Evo trika kako da sve to kombinujete, a da opet skinete višak kilograma

Odlučili ste da vežbate kako biste skinuli višak kilograma i spremili se za leto, ali vam teško ide odricanje od alkohola. Postoji režim ishrane koji podrazumeva dozirani unos vina, ali poštujući posebnu kombinaciju namirnica.

25.05.2020. - 16:00h
ručak uz vino
ručak uz vinofoto: Depositphotos/belchonock

Raznovrsnije namirnice traže i raznovrsnija vina sa kojima prave ukuse za pamćenje.

Bela vina vole ribu, lagane sireve i povrće

Raznovrsno povrće i neke vrste sireva često smatramo univerzalnim namirnicama i poslužujemo ih uz različite vrste vina, što nekad može završiti prilično lošim kombinacijama. Ako niste sigurni šta ide uz šta, najbolje je da se držite zlatnog pravila - lagana jela idu sa laganim vinima, a teška sa teškim vinima.

Lagane namirnice poput različitog povrća, piletine ili ribe trebalo bi da ih kombinujete uz lagana bela vina. Uz topla predjela i fine sireve poslužite čašu ukusnog suvog vina, a uz glavno jelo – belu ribu, poslužite vrhunsku graševinu.

Teška jela traže i teška vina

Vina bogatija taninima odlično idu uz meso divljači, kulen i uz sireve punog ukusa. Volite li aromatične sireve, probajte da ih kombinujete sa crnim pinotom. Ovo vino odličan je izbor i uz jela sa roštilja, hladna predjela od suhomesnatnog asortimana.

Važno je napomenuti da izbegavate kombinovanje začinjene hrane sa teškim vinima, jer bi ona mogla da pojača osećaj peckanja i žarenja u grlu. Ako ste ljubitelji začinjene hrane, uvek je poslužujte uz lagana vina sa manjom količinom alkohola kako biste nesmetano uživali u baš svakom začinu.

Dvostruka doza slatkoće

Univerzalno je pravilo da svoje omiljene slatke specijalitete treba da kombinujete uz jednako tako slatka vina. No kao i kod drugih jela, tako i kod deserta postoji nekoliko pravila. Kod deserata koji nisu preterano slatki poslužite bela vina blaže slatkoće, a kod kaloričnijih poslastica poput raznih kremastih kolača poslužite slađa i zrelija vina.

Kombinovanje po bojama i načinu pripreme

Ako ste svladali gore navedena osnovna pravila za kombinovanje hrane i vina, donosimo vam i ona malo zanimljivija i teža.

Prvo pravilo je uparivanje hrane i vina po bojama i uglavnom se odnosi na meso – belo meso ide uz bela vina, a crveno uz crvena vina. Kod ribe je to pravilo nešto malo zanimljivije – bela riba ide sa belim vinom, a plava riba sa crvenim. Raznovrsno povrće najbolje ide uz bela vina sa zelenkastim nijansama, bela vina sa žućkastim i zlatnim nijansama najbolje idu uz težu hranu, dok nežno rosé vino najbolje ide uz odrezak od lososa ili tune. Tamna crvena vina najbolje idu uz gulaš i odreske od crvenog mesa, piše ljepotaizdravlje.hr.

Stoga, ako se nekad prilikom pripreme obroka ne možete setiti koje bi vino najbolje išlo uz njega, verujemo da je pravilo kombinovanja po bojama prvo što će vam pomoći.