Zdrav odabir: Ove namirnice uvek bi trebalo da jedete sirove!

Već znate da neke namirnice, poput piletine, nikada ne bi trebalo da jedete sirove, ali znate li koje od njihh bi uvek trebalo da jedete termički neobrađene?

Ove namirnice bolje je jesti sirove!, foto: Depositphotos/magone
Ove namirnice bolje je jesti sirove!, foto: Depositphotos/magone
.

Brokoli

Kladimo se da vam je mama uvek govorila da jedete brokoli kad ste bili dete, ali ni ona možda nije znala da je bolje jesti ga sirovog nego kuvanog. Brokoli sadrži velike količine fitohemijskog sulforafana koji pomaže u sprečavanju raka, srčanih bolesti, upala, depresije i još mnogih štetnijih zdravstvenih stanja. Studija iz 2008. objavljena u "Journal of Agricultural Food and Chemistry" pokazala je da naša tela brže apsorbuju sulforafan kada jedemo sirov brokoli umesto kuvan. Drugo istraživanje iz 2009. takođe je otkrilo da kuvanje ove biljke na različite načine smanjuje količinu vitamina C.

Beli luk

Studija iz 2007. godine otkrila je da zagrevanje belog luka na 200°C tokom šest minuta u potpunosti uništava antiagregaciju u njemu. Postoji još jedna zdravstvena korist od upotrebe sirovog belog luka: "Studije pokazuju da toplota inaktivira enzim alliinaza", kaže nutricionistkinja Nensi Vudburi.

"Kuvajući beli luk 20 minuta u potpunosti ćete poništiti njegovo antibakterijsko delovanje, a samo jedan minut u mikrotalasnoj uništiće 100 posto njegove sposobnosti da vam pomogne u borbi protiv raka", upozorava ona.

Borovnice

"Borovnice sadrže više antioksidanata nego bilo koje drugo voće, uglavnom zbog velike količine polifenola", kaže Džuli Džofrion, stručnjak za fitnes.

Ako ih jedete sirove, dobijate sve te prednosti. Istraživanje objavljeno u "Journal of Agricultural and Food Chemistry" pokazuje da termička obrada borovnica smanjuje nivo polifenola.

Crvene paprike

Pečene paprike su brz i jednostavan dodatak bilo kojem obroku, ali možda bi trebalo da razmislite o tome da ih jedete sirove. Naime, one su odličan izvor vitamina C, a toplota može da ga uništi

Kelj

Kelj sadrži jedinjenja koja se nazivaju glukozinolati, a kada dođu u kontakt s enzimom mirosinazom, pretvaraju se u drugačiji spoj koji pomaže u borbi protiv različitih bolesti. Međutim, toplota inaktivira mirosinazu, tako da vaš kuvani kelj nema ista svojstva u borbi protiv bolesti kao što ima salata od sirovog kelja, piše "The Healthy".

Repa

Možda je ovo nekima iznenađenje, ali repu takođe možete da jedete sirovu. U stvari, ona je tako i zdravija. Repa sadrži visok nivo vlakana, folata (oblik vitamina B9), vitamina C i mangana - međutim: "Kuvana repa izgubi 25 posto folata i drugih vitamina i minerala", kaže medicinska sestra Rebeka Park.

Izvor: Index.hr