Zdravlje

Ako često menjate dijete, slede vam OPASNE posledice

Često se dešava da ljudima određeni tip dijete posle nekog vremena dosadi, pogotovo ako ona ne donosi željene rezultate, pa se odmah opredele za drugi režim ishrane. Ovakav odnos prema ishrani nije povoljan za vaše zdravlje, objašnjava nutricionistkinja dr Ebi Langer.

24.05.2020. - 15:30h
dijeta
dijetafoto: Depositphotos/orelphoto2

Ne samo da se na taj način ugrožava emotivno stanje, već se određenim namirnicama može izazvati kontraefekat – čežnja za nezdravim namirnicama poput čipsa, slatkiša ili testenine.

Nutricionistkinja Melani Behmer upozorava da često prelaženje sa dijete na drugu dijetu, nije zdravo.

“Ljudsko telo je neverovatno i podneće šta god da mu priredite”, kaže ona za Men’s Health i dodaje da je najbolje izbegavati bilo kakve krajnosti u ishrani, što može dovesti do naglih raskoraka u metaboličkom stanju vašeg organizma.

“Vaše telo trpi promenu iz ishrane pretežno temeljene na mastima i ugljenim hidratima” pojašnjava Melani.

Ove nagle promene u ishrani pojedinca čine umornim i razdražljivim, a mogu dovesti i do glavobolja i promena u raspoloženju, piše ljepotaizdravlje.hr.

Ebi Langer daje primer drastične promene iz keto dijete, koja je bogata mastima, a siromašna ugljenim hidratima, u režim ishrane koji obiluje vlaknima. U slučaju takve promene, osoba se može susresti sa nadutošću.

Dakle, šta da učinite ako određena vrsta dijete ne deluje na vas?

Ebi Langer predlaže da dobro razmislite šta su vam ciljevi i očekivanja pre nego što se uopšte upustite u nov režim ishrane. Kada se odlučite, probajte da izdržite tri meseca tokom kojih bi trebalo da pratite stanje vašeg organizma i spoznate da li vam taj režim uopšte odgovara.