Greške koje sigurno činite tokom kupanja, a niste svesni da tako uništavate kožu

Tuširanje nije samo jedan od najjedonstavnijih načina održavanja higijene, jer ako se ne kupamo na pravi način, možemo oštetiti kožu tela.

kupanje, foto: Depositphotos/Lopolo
kupanje, foto: Depositphotos/Lopolo
.

Ono nije samo puko puštanje vode, nekoliko minuta šaponiranja i ispranja i čisti ste. Nažalost, ne postupamo svi pravilno prema svom telu tokom kupanja, zato vam u nastavku pišemo o najčešćim grešakama koje bi trebalo da izbegnete, ako želite da sačuvate mekoću i elastičnost kože.

1. Prevruća voda predugo

Iako se tuširanje od 15 minuta vrućim tušem ne čini predugo, svakako je jedna od najgorih stvari koje možete napraviti svojoj koži. Vruća voda na vašoj koži može ukloniti nužne lipide i proteine, pa se lakše može upaliti. Osim toga, izvesno je da će vam vruća voda dehidrirati kožu.

2. Pregrubi šamponi

Često koristimo šampone koji su toliko jaki i sa toliko štetnih sastojaka da se mogu uporediti sa deterdžentom za pranje sudova. I upravo takvi šamponi mogu biti razlog za suvoću i svrab kože. Osećaj vam mora biti čist, a ne nadražen. Pripazite da su šamponi koje koristite bez parabena, alkohola i parfema.

3. Preterivanje sa pilinzima

Iako se piling tela preporučuje s vremena na vreme kako biste uklonili odumrle ćelije kože, previše pilinga vam može naneti više štete nego koristi. Koža počinje da se peruta, što znači da ste je iziritirali i probili sloj zaštitne barijere kože. Savetujemo vam da piling tela praktikujete jednom u 10 dana, posle čega obavezno ide hidratacija kože, piše ljepotaizdravlje.hr.

4. Pogrešan način depilacije

Bez obzira na deo tela koji depilirate, važno je da to radite pravilno. Nemojte koristiti brijač sa previše žileta, jedan do dva su dovoljna. Takođe, ne bi trebalo da se brijete u smeru suprotno od rasta dlake, a primena pene za brijanje je neizostavna.

5. Brišete se peškirom

Koliko god da možda zvučalo bizarno, brisanje peškirom može izazvati iritaciju na vašoj koži. Peškir može biti grub, pogotovo kada se njime brišete u svim smerovima. Najbolje rešenje je korišćenje kućnog ogrtača odmah nakon tuširanja, od finog materijala koji će upiti vodu i prijati vašoj koži.