Zdravlje

Primetili ste da vam maska nepriijatno miriše? To je normalno, a evo šta kažu stručnjaci

Ako ste se ikada zapitali da li se vaša maska za lice neprijatno oseća ili ne miriše baš najbolje, niste jedini. Američki mediji prenose da se ljudi neprekidno žale na maske koje se osećaju čudno - na gazu, ustajalo sirće, mokar karton, ili jednostavno "hemikalije".

20.05.2020. - 14:00h
maska za lice
maska za licefoto: Depositphotos/HBRH

Oni su osvrnuli i na to da li je u redu nositi masku koja ima bilo kakav miris.

"Ovo pitanje stalno dobijam od pacijenata i definitivno je važno. Moj odgovor njima je uvek zapravo pitanje: “Koliko dugo koristite tu masku?", kaže Darijen Suton, lekar hitne pomoći u bolnici Belvu u Njujorku.

Razlog njegovog pitanja je jasan - ako se maska oseća vreme je za bacanje jednokratne ili pranje višekratne.

"Kada koristite hiruršku masku, dišete u nju, a vaše respiratorne čestice lepe se za nju. Bakterije u tim česticama tada mogu da izazivaju miris koji vam se čini neprijatnim", objašnjava dr Suton.

Ako nemate nikakvog drugog izbora, možete nositi masku za jednokratnu upotrebu više puta, ali uz strogo vođenje računa da je ne kontaminirate. To znači da pravilno skidate masku sa lica, i čuvate je na sigurnom mestu. Ipak, najbolje je ređenje da po svaku cenu izbegavate ponovnu upotrebu maske za jednokratnu upotrebu.

Maske za višekratnu upotrebu možete oprati u veš mašini.

Ako, pak, i nova , tek kupljena hiruška maska ima neprijatan miris najverovatnije je reč o činjenici da su prosto duže stajale, piše zena.blic.rs.

"Trenutno se maske za lice traže više nego ikada ranije. Moguće je da su uzete iz zadnjeg dela skladišta. Verovatno su stajale neko vreme u apoteci ili prodavnici, što znači da je moguće da imaju jači miris hemikalija nego što je to inače slučaj", objašnjava lekar.

Dodajte da to nije štetno, ali ako ne želite da vaša maska ima jak miris - dovoljno je da je ostavite na vazduhu neko vreme pre nego što je stavite.