Ako vežbate sami kod kuće, ovo su najčešće greške koje pravite, a niste ih svesni

Tokom karantina, mnogi su posegnuli za vežbanjem preko Jutjuba ili Instagrama, kako bi izbegli višak kilograma i što bolje se pripremili za leto.

vežbanje kod kuće, foto: Depositphotos/IgorVetushko
vežbanje kod kuće, foto: Depositphotos/IgorVetushko
.

Međutim, sve što nađete na internetu nije nužno ispravno i za primer koji treba da sledite. Iako je vežbanje korisno, treba biti vrlo oprezan sa načinom izvođenja vežbi, jer greške koje pravite kod kuće bez stručnog nadzora vam mogu pogoršati formu.

Iskusni treneri su za “Huffington Post” objavili spisak najčešći greški koje radimo dok vežbamo u vlastitom doma, piše tuzlanski.ba.

Poverenje u svaku vežbu na društvenim mrežama

U startu, mnogi nisu navikli na redovno vežbanje i možda još uvek nisu svesni kakav oblik figure imaju, a čine grešku tako što prate vežbe influensera na Jutjubu koji imaju skroz drugačiji oblik tela od njih.

Znojenje znači mršavljenje

Ovo je u svetu vežbanja možda i najdalje od istine. Znojite se kada dehidrirate, i zato je važno da znate da ne smete vežbati sa previše odeće na sebi ili u vrlo toplom okruženju. Dovođenje u stanje dehidriranosti stvr je ista kao i sa preopterećenjem – kontraproduktivno je i opasno za zdravlje.

Nepravilno hidriranje

Dok vežbate, pored sebe morate da imate flašicu vode. Voda je više nego dovoljna za vas. Izbegavajte sportske napitke pune šećera, ukoliko vežba ne traje više od 75 minuta, nisu vam potrebni nikakvi napici ovoga tipa.

Mnoga od tih pića su i hipertonična, što znači da se apsorbuju sporije od vode, a imaju visok nivo šećera, zbog čega vam mogu prouzrokovati nelagodu u probavnom sistemu.

Neprestano ponavljanje iste vežbe

Vaše telo neće izgledati bolje ako beskrajno ponavljate iste vežbe, a to čak može biti i kontraproduktivno. Vežbe moraju da se zasnivaju na treningu snage, otporu, fleksibilnosti i brzini. Rad samo na specifičnim mišićima može dovesti do neravnoteže u odnosu na ostatak tela.

Neobraćanje pažnje na način izvođenja vežbi

Niko vas ne može ispraviti u načinu izvođenja vežbi, kao profesionalni treninzi, a s obzirom na to da vežbate sami kod kuće, morate da vi preuzmete tu ulogu.Gledanje samo na vežbe koje pratite na televizoru ili računaru, može uzrokovati povredu, pa se trudite da vežbe izvodite pred ogledalom.