Kako dolazi do srčanih oboljenja i da li lekovi protiv dijabetesa mogu da izleče i srce?

Maj je mesec borbe protiv srčane slabosti. Ona nastaje zbog oboljenja koja oštećuju ili dodatno opterećuju srce. Najčešće oboljenje koje negativno utiče na zdravlje srca je dijabetes tipa dva. Oni sa ovom bolešću, imaju dvostruko veću šansu da obole od infarka, šloga i srčane slabosti.

.

O vezi ta dva oboljenja, razgovaramo u „Jutru“ sa kardiologom Kliničkog centra Srbije prof. dr Arsenom Ristićem i prof. dr endokrinologom Teodorom Beljić Živković iz KBC Zvezdara.

"Srčana slabost nije pojedinačna bolest, već posledica nečega što se desilo u prošlosti. Šećerna bolest sigurno povećava rizik i učestvuje u glavnim razlozima zašto srčana bolest može da se desi. Najčešći razlog je prethodno preživljen srčani udar, kasno prepoznata srčana mana, neadekvatno lečen visok pritisak“, ističe dr Ristić.

Doktorka Beljić Živković je objasnila da su srčani bolesnici i dijabetičari najviše izloženi zarazom Kovid-19, a šta ih savetuje u ovo vreme pandemije i kako da se srčani bolesnici i dijabetičari generalno čuvaju, poslušajte u prilogu u nastavku.