Zdravlje

Muče vas prolećne prehlade? Pomoći će vam đumbir, beli luk i ulje crnog kima!

Kijate, curi vam nos i više nemate ideja kako da pomognete sebi? Pobedite prehladu na prirodan način i uz pomoć kiselog kupusa, belog luka, đumbira i ulja crnog kima ojačajte imunitet.

14.05.2020. - 08:45h
Muče vas prolećne prehlade?
Muče vas prolećne prehlade?foto: Depositphotos/belchonock

Beli luk je lek za sve bolesti

Beli luk poznat je već dugo vremena u istoriji zbog svojih zdravstvenih prednosti. Bogat je mineralima u tragovima kao što su gvožđe, bakar, selen, cink, sumpor i magnezijum. Takođe je bogat esencijalnim vitaminima i aminokiselinama što dodatno uvećava njegovo značenje.

Nauka je potvrdila da ima antivirusna, antibakterijska i fungicidna svojstva. Snažan je antioksidans i jača imunitet... Istraživanja pokazuju da je dobar pri lečenju dijabetesa, raka i bolesti srca. Snižava loš holesterol i krvni pritisak, a sprečava i moždani udar.

Kiseli kupus - odličan čistač organizma

Kupus je namirnica čiji su postupak kiseljenja prvi otkrili stari Sloveni i u nasleđe nam preneli zlatnu riznicu vitamina C i obilje minerala i vrednih sastojaka koji teraju sve bolesti. Odličan je čistač organizma pa ga i nutricionisti preporučuju uz svinjsko meso. Diuretik je, štiti od opasnih bolesti, sprečava starenje, a rasol poboljšava rad žuči i snižava šećer.

Đumbir za inhalaciju

Zahvaljujući protivupalnim svojstvima đumbir može da pomogne kod bola u zglobovima i mišićima jer deluje kao analgetik. Neke novije studije čak tvrde da može da ublaži simptome artritisa. Kod problema disajnog sistema, alergija, prehlada ili kašlja, đumbir može biti koristan za poboljšanje prohodnosti disajnih puteva puteva ublaživanjem simptoma stimulacijom sluznice. Napravite čaj od đumbira za inhalaciju.

Ulje crnog kima

Ulje crnog kima smatra se "tonikom" za ceo naš organizam, pogotovo za imunološki sistem, a ima i protivbakterijsko i antiseptičko delovanje. Uz to, ulje crnog kima je i jedan od najpopularnijih prirodnih atihistaminika.

Izvor: ordinacija.hr