Koji su simptomi raka jajnika i zašto oni najčešće pacijenta pre odvedu gastroenterologu, a ne ginekologu?

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv raka jajnika. U svetu se godišnje registruje 280 000 novih slučajeva, a 180 000 žena izgubi bitku. U Srbiji svakog dana obole dve žene, a jedna umre, od najsmrtonosnijeg ženskog kancera. Ovaj dan se u našoj zemlji obeležava osmi put pod sloganom „Ko vidi dalje“.

.

"Najugroženija starosna grupa su žene starije dobi, ali se granica u poslednje vreme sve više pomera ka mlađoj populaciji“, navodi onkolog dr Mirjana Milović Kovačević ispred Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i dodaje:

"U ranim fazana ove bolesti, pacijentkinja apsolutno nema simptoma. Zato se karcionom jajnika najčešće detektuje u uznapredovanim fazama – trećem i četvrtom stadijumu, kada je mogućnost od izlečenja ove bolesti značajno teža“.

Zašto se simptomi raka jajnika smatraju nespecifičnima i zašto pre odvedu pacijentkinju gastroenterologu nego ginekologu?

Kako izgleda dugogodišnja borba protiv raka jajnika, za "Jutro" je ispričala predsednica udruženja za borbu protiv raka jajnika "Progovori" Gorica Đokić, koja je ovu bolest uspešno pobedila.