Zdravlje

Samo tri kapi ulja ove biljke deluju blagotvorno na organizam

U medicinske svrhe origano se koristi već godinama, a u poslednjih nekoliko decenija njegov pozitivan uticaj na zdravlje potvrđuje se i medicinskim istraživanjima.

08.05.2020. - 08:51h
Ilustrcija
Ilustrcijafoto: Depositphotos/5PH

U svežem ili sušenom obliku ga lako možemo koristiti kroz kuvanje, ali evo kako će vam samo 3 kapi ulja origana zaštiti zdravlje!

Uništava bakterije

Ulje origana sadrži karvakrol, prirodni antibiotik koji deluje na bakterije. Naučnici trenutno proučavaju delovanje ovog ulja na stafilokoke, bakterije koje mogu biti vrlo opasne. Takođe, rane studije ukazuju kako ovo ulje može biti efektno i kod lečenja ešerihije koli.

Snižava holesterol

Uz pravilnu ishranu i vežbanje, ulje origana može pomoći u snižavanju holesterola. Potvrđeno je kako je kod osoba koje imaju blago povišeni holesterol postignuto da se onaj loš snizi, a dobar podigne uz samo nekoliko kapi ulja dnevno.

Smanjuje osećaj bola

Većina dokaza stiže iz laboratorija s miševima i pacovima, a rezultati studija kažu kako ulje origana deluje protiv bola otprilike jednako kao morfijum i fenoprofen. Iako je potrebno još istraživanja, veruje se kako pomaže i ljudima.

Gubitak kilograma

Sve više studija potvrđuje kako zbog svojih sastojaka ovo ulje može pomoći kod dijete. Iako su studije do sad sprovedene nad miševima, i potrebno je sprovesti istraživanja na ljudima, veruje se kako će ovo ulje sprečiti množenje masnih ćelija i kod ljudi.

Kako napraviti i koristiti ulje od origana?

Za ulje od origana koje je melem za problematičnu kožu potrebno vam je 200 g cvetova i listova origana i litar maslinovog ulja. Usitnjeni origano zalijte maslinovim uljem i držite na toplom mestu 40 dana. Bocu povremeno dobro protresite, nakon toga procedite i dobro zatvorite.

Eterično ulje origana se treba uzimati u malim količinama, a pogotovo se to odnosi na trudnice i žene koje žele da zatrudne. Razlog tome je što se sastojci eteričnog ulja origana "igraju" i sa hormonima, što je pak dobro kod žena u menopauzi, jer će tada ulje regulisati hormone.

Izvor: ordinacija.hr