Vreme je za čaj od zove: Jača organizam i izbacuje toksine iz tela!

Zova je grmolika biljka za koju bi svako poželeo da raste pokraj njegove kuće i to ne bez razloga. Ona je vekovima garantovala dobro zdravlje svima koji su je upotrebljavali u domaćinstvu, bilo kao čaj, sirup ili na neki drugi način.

Ilustracija Foto: Marinodenisenko/Shutterstock
Ilustracija Foto: Marinodenisenko/Shutterstock
.

O njenoj lekovitosti pisao je i čuveni Knajp, nemački pučki lekar. On je čak preporučio da je ljudi posade na svojoj okućnici. Od ove lekovite biljke najpre se upotrebljava cvet, koji se suši za čaj. Cvetovi, namenjeni sušenju za čaj, beru se dok se još nisu sasvim otvorili.

Čaj od cveta zove

.

Cvet zove koristi se kod groznice, sinusitisa, stimuliše rad znojnih žlezda i od njega se pripremaju lekoviti čajevi i sokovi. Čaj od cveta zove u kombinaciji sa lipom, posebno je efikasan u snižavanju temperature. Takođe, sa kantarionom se koristi protiv virusa gripa, virusa A I B, kao i protiv herpes simpleks virusa. Čaj od cvetova delotvoran je u lečenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripa i početka upale pluća. Izvanredno je i kao sredstvo za čišćenje jetre, pluća, bubrega, želuca i creva

Kako se kuva čaj

.

Čaj od cveta zove se priprema tako što se šaka cvetova biljke prekrije sa dva decilitra ključale vode, a onda se kuva osam minuta na tihoj vatri.

Čaj od ploda zove

Ilustracija Foto: unpict/Shutterstock
Ilustracija Foto: unpict/Shutterstock
.

U plodu zove prisutni su glikozidi, tanini, šećer, voćne kiseline, vitamin C, malo etarskog ulja itd. Plod ove je bogat i mineralima, gvožđem, natrijumom, kalijumom i njihovim solima.

Plod je odličan laksativ i sredstvo za pojačano mokrenje i znojenje, a delotvoran je i protiv neuralgije i išijasa.

Sveži plodovi upotrebljavaju se za prolećno čišćenje organizma. Zovine bobice imaju najveći procenat vitamina B, koji je važan za jačanje nerava, dosta vitamina C, kao i mineral selen, koga u prirodi, inače, ima u tragovima. Sok od zove vrlo uspešno sprečava i “pušački” kašalj.

Čaj od ploda zove se pravi tako što se dve kafene kašike ploda zove preliju 250 ml hladne vode. Sud pokloppiti i ostaviti da odstoji sat do dva. Zagrejati do ključanja i dobro prokuvati. Sud opet poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 min, pa procediti.

Čaj od crne zove

.

Postoje izvori da je crnu zovu koristio još pećinski čovek I da je tada bila jedna od najomiljenijih biljaka drevnih Egipćana. Najbolji dokaz je taj što je crnu zovu pominjao i Hipokrat, čovek koga smatramo “ocem medicine”.

Crna zova sadrži kalcijum, esencijalne masne kiseline, kcercetin, rutin, vitamin A, B1, B2, B3 I C.

Crna zova je odlična za prehladu, kašalj, jačanje imuniteta, grip, alergije, zatvor, karcionme, probleme sa sinusima i upalama, za lečenje konstipacije, kao i za snižavanje masti i holesterola u organizmu.

Interesantno je da crna zova ima više procenata antioksidanata u odnosu na malinu, kupinu, brusnicu ili godži bobice.

Čaj od crne zove pravi se isključivo od osušenog cveta i bobica. Zagrejte vodu do ključanja i u šolju od 200 ml stavite jednu supenu kašiku osušene crne zve, prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta. Nakon toga, procedite čaj i zasladite ga po ukusu.

NAPOMENA: Plod crne zove je bezbedan samo kada je prokuvan. Kora, lišće, seme i nezrelo voće mogu izazvati trovanje cijanidom, kada se progutaju. Neželjeni efekti nekuvanog bobičastog voća uključuju mučninu i povraćanje.

Čaj od zove je dobar za pluća i suv kašalj

.

Pošto je zova jedna od najlekovitijih biljaka na svetu, jer sadrži velike količine flavonoida, karotena i vitamin C, čaj od zove je delotvoran u lečenju bronhitisa, zapušenih sinusa, kašlja, gripa, prehlade, kao i početka upale pluća. Čaj od suvih cvetova zove leči uporan i suv kašalj.

Čaj se može dati i deci sa respiratornim problemima, samo je važno da se prethodno savetujete sa doktorom.

Čaj od zove dobar za dijabetes

.

Čaj od zove preporučuje se za bolje kontrolisanje šećerne bolesti. Zova utiče na dobru regulaciju šećera u krvi, pa bi trebalo biti oprezan i ako uzimate lekove za dijabetes, zbog rizika od hipoglikemije.

Čaj od zove za mršavljenje

.

Čaj od zove se preporučuje i za izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Budući da utiče na znojenje i mokrenje, zova je pogoda i za detoks kompletnog organizma.

Ko ne bi trebalo da koristi čaj od zove

.

Ako ga koristite u normalnim količinama i ne previse često, zova nema štetnih uticaja.

Ukoliko se na terapiji sa diureticima, obratite pažnju, jer uzimanje čaja od zove sa diuretikom može da pojača dejstvo leka i tako dovede do dehidratacije.

Osobe koje su na hemoterapiji ne bi trebalo da je konzumiraju bez konsultacija lekara.

Zova je dobar laksativ, ali ako ste astamtičar, može da umanji dejstvo teofilina.

Jeste da ona utiče dobro za stanje imuniteta, ali može da ometa i dejstvo lekova, kao što su kortikosteroidi i drugih koji se koriste za lečenje autoimunih bolesti.

Osobe koje su podlegle transplataciji organa takođe bi trebalo da izbegavaju sok od zove, posebno u velikim količinama. Isto pravilo važi i za trudnice i dojilje.