Doručak za mršavljenje: Samo jedna namirnica pomoći će vam da gubite dvostruko više kilograma!

Ukoliko želite da izgubite kilograme, nemojte preskakati doručak. Studije potvrđuju da bi na jelovniku trebalo da se nađu i jaja.

Jeste li znali?, foto: Depositphotos/monticello
Jeste li znali?, foto: Depositphotos/monticello
.

Studija objavljena u časopisu "International Journey of Obesity" pokazala je da su jaja izvrstan saveznik u mršavljenju. Tokom dvomesečnog istraživanja praćene su dve grupe gojaznih osoba na dijeti. Od toga je jedna grupa jela dva jaja za doručak, a druga grupa je uživala u pecivima.

Obe grupe su unosile istu količinu kalorija u prvom jutarnjem obroku, ali u 65 posto slučajeva više kilograma su izgubile žene i muškarci koji su jeli jaja.

Uz to, rekli su da imaju više energije od ispitanika koji su dan započinjali obrokom na bazi ugljenih hidrata, te da im se znatno smanjio indeks telesne mase.

Ti rezultati ne čude nutricioniste, koji jaja smatraju odličnim izvorom belančevina koji efikasno zasićuje i sprečava prejedanje u ostatku dana.

Uz to, pomažu u regulaciji dobrog holesterola, a bogata su i vitaminom B12 i kolinom, koji obezbeđuje normalno funkcionisanje svih ćelija u organizmu.

Treba imati na umu da se u sto grama jaja nalazi oko 160 kalorija, no da se ta brojka povećava s obzirom na termičku obradu, odnosno prženjem ili pečenjem na maslacu ili ulju.

Za dijetalni način ishrane najprihvatljivije je kuvanje jaja i sjedinjavanje te namirnice s povrćem u finu salatu.

Izvor: Zadovoljna.hr