Zdravlje

Kakve posledice ima "skakanje" iz dijete u dijetu?

Nije retka pojava da nekome određeni tip dijete dosadi pa da zatim započne drugu vrstu. Ovakav odnos prema ishrani nije povoljan za vaše zdravlje, smatra Ebi Langer, stručna nutricionistkinja.

02.05.2020. - 09:00h
Da li često menjate dijete?
Da li često menjate dijete?foto: Depositphotos/orelphoto2

Ona upozorava da se neprestanim promenama u ishrani ugrožava emotivno stanje i da odricanje od određenih namirnica može da izazove kontraefekat, a to je čežnja za određenim ne tako zdravim vrstama hrane, poput čipsa, slatkiša ili testenina.

Melani Bomer, takođe nutricionistkinja, upozorava da stalno prelaženje iz dijete u dijetu, iako ne čini preveliku štetu fizički, svakako utiče na emotivno stanje osobe.

"Ljudsko telo je neverovatno i podneće štagod mu priredite", kaže ona za "Men's Health" i dodaje da je najbolje izbegavati bilo kakve krajnosti u ishrani, što može da dovede do naglih raskoraka u metaboličkom stanju vašeg organizma.

"Vaše telo trpi promenu iz ishrane pretežno zasnovane na mastima u prehranu zasnovanu na ugljenim hidratima", pojašnjava Melani.

Ove nagle promene u ishrani pojedinca čine umornim i razdražljivim, a mogu da dovedu i do promena u raspoloženju i gladovanja.

Ebi Langer daje primer drastične promene iz keto dijete, koja je bogata mastima, a siromašna ugljenim hidratima, u režim ishrane koji obiluje vlaknima. U slučaju takve promene, osoba može da se susretne i s gastrointestinalnim problemima poput nadutosti i gasova.

Langer upozorava da nagla promena dijete može da izazove umor i neuhranjenost ako se ne unosi dovoljno kalorija i hranljivih sastojaka.

Dakle, šta vam je činiti ako određena vrsta dijete ne deluje na vas?

Ebi Langer predlaže da dobro razmislite o tome šta su vam ciljevi i očekivanja pre nego što uopšte započnete novi režim ishrane. Kada ste sigurni da želite da se upustite u dijetu, dajte sebi tri meseca kako biste pratili napredak i spoznali da li vam takav režim uopšte odgovara.

Izvor: Index.hr