Male jutarnje navike koje će vas razbuditi i napuniti energijom

Petak je i ne ustaje vam se iz kreveta? Srećom, praznik je pa danas možete sebi da priuštite izležavanje, inače...

Jutro, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
Jutro, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
.

Jutarnje navike uveliko utiču na to koliko će vam vremena biti potrebno da dođete sebi i napunite telo energijom za sve što vas čeka tokom dana. "AsapSCIENCE" zato je objavio kojih sedam malih navika može sve da promeni.

1. Pustite svetlo

Umesto da ujutru ležite u mraku, podignite roletne, razgrnite zavese i pustite da vas dnevno svetlo razbudi.

2. Istuširajte se hladnom vodom

Istraživači su otkrili da hladan tuš momentalno razbuđuje i smanjuje nivo umora. Verovatno ćete poželeti što pre da završite s hladnim tuširanjem pa ćete i potrošiti manje vode, što je još jedan plus.

3. Hidrirajte se

Tokom noći se znojimo pa organizam ujutru može da bude dehidriran, a to može da ima negativan učinak na koncentraciju, pa je najbolje popiti čašu vode čim se probudite. Ako ne volite ukus obične vode, možete u nju da dodate krišku limuna.

4. Pojedite zdrav doručak

Kako ne biste jeli više tokom dana, važno je servirati zdrav i uravnotežen doručak. On će vas razbuditi i podići vam nivo energije.

5. Popijte sok od narandže

Citrusi poput narandže sadrže flavonoide koji, prema jednoj studiji, povećavaju budnost i kognitivnu funkciju.

6. Budite aktivni

Mnoga istraživanja imaju isti zaključak: telesna aktivnost ubrzaće kolanje krvi u telu, što će mozgu osigurati više kiseonika i popraviti kognitivnu funkciju. Idite na trčanje, radite jogu, zaplešite s decom.

7. Slušajte muziku

Muzika diže nivo dopamina, hormona zbog kojeg se dobro osećamo. Vreme je da svoju plejlistu napunite novim hitovima i tako započnete dan.

Izvor: Index.hr