Posle 50. prelomi kostiju se javljaju kod svake druge žene: Samo određenom ishranom ih možete sprečiti

Izraženu sklonost ka prelomima kostiju izaziva smanjena masa, odnosno poremećen kvantitet i kvalitet kostiju, upozoravaju reumatolozi.

Pazite se preloma, foto: Depositphotos/vadimphoto1@gmail.com
Pazite se preloma, foto: Depositphotos/vadimphoto1@gmail.com
.

Posle 50. godine osteoporotske promene ili prelomi se javljaju kod svake druge žene i svakog petog muškarca. Izraženu sklonost ka prelomima kostiju izaziva smanjena masa, odnosno poremećen kvantitet i kvalitet kostiju, upozoravaju reumatolozi.

Koštana gustina se gubi zbog fizičke neaktivnosti, pogrešne ishrane i produženog životnog veka stanovništva. Žene češće obolevaju i iz fizioloških razloga. Period menopauze dovodi do gašenja funkcije jajnika i remećenja hormonskog statusa, važnog za očuvanje zdravlja kostiju.

Dobra prevencija je jedini pravi pristup lečenju osteoporoze. Ona, pre svega, podrazumeva da se od prvog dana života vodi računa o načinu ishrane. Organizam treba snabdeti dovoljnim količinama proteina i minerala, kalcijuma i magnezijuma, a posebno vitaminom D. U adolescentskom dobu je poželjna intenzivnija fizička aktivnost, jer je ona ključna za rast i razvoj kostiju, koji je tada fiziološki u najvećem zamahu, ističu stručnjaci.

Izvor: novosti