Dočekajte leto spremni: Ove namirnice skidaju masne naslage sa stomaka!

Gubitak kilograma prava je noćna mora, a posebno gubitak masnih naslaga na stomaku. Upravo je to područje s kojeg se najteže gube naslage, a nutricionisti savetuju koje namirnice bi trebalo da jedemo kako bismo ubrzali taj postupak.

Dočekajte leto spremni, foto: Depositphotos/ersler
Dočekajte leto spremni, foto: Depositphotos/ersler
.

Nutricionistkinja Bek Miler, za Daily Mail je otkrila koje namirnice bi trebalo da konzumiramo nedelju dana, kako bismo se rešili naslaga na stomaku i "otvorili put" trbušnjacima.

1. Spanać i kelj
Spanać i kelj bogati su vitaminima A, C, K i E, obiluju i vlaknima te nemaju puno kalorija. Zbog toga su idealan izbor namirnica za gubitak kilograma, a za opšte zdravlje organizma pobrinuće se i antioksidansi u tom povrću koji deluju protivupalno.

Pomoći će i u snižavanju krvnog pritiska, prevenciji nastanka srčanih bolesti, ali i čuvati "liniju" i mentalno zdravlje. Kad je reč o ovim namirnicama, ne morate da se ograničavate u željenoj količini jer će vam pomoći da očuvate zdravlje i podstaći gubitak masnih naslaga, poručuje Miler.

2. Riba jednom ili dvaput nedeljno
Rafinisano biljno ulje, sojine klice, kukuruz - neke su od namirnica koje obiluju Omega 6 masnim kiselinama, a ako ih u telu ima previše to može da prouzrokuje hronične upale, što potencijalno povećava rizik od raznih bolesti povezanih s crevima.

Kako bismo postigli "ravnotežu", potrebno je da konzumiramo namirnice koje sadrže Omega 3 masne kiseline, a najbolji način za to jeste konzumacija ribe barem jednom nedeljno.

3. Jaja
Jaja su na listi mnogih nutricionista namirnica koju ne bi trebalo da izbegavamo. U jajima se nalaze esencijalne aminokiseline koje su potrebne našem organizmu. Nakon konzumacije osećaćemo se siti duže vreme, što će sprečiti prejedanje kasnije tokom dana.

Osim toga, brojna istraživanja pokazala su da je jaje za doručak bolji izbor nego žitarice ako želimo da izgubimo kilograme, a možemo da pojedemo tri cela jaja na dan bez straha od povećanja nivoa lošeg holesterola.

4. Šumsko voće
Zbog vlakana koje sadrže, osobama koje se bore s viškom kilograma preporučuje se da ne izbegavaju voće. No, neko voće bolje je od drugog, barem kada je reč o mršavljenju.

Nutricionisti savetuju konzumaciju šumskog voća, malih paketa vitamina i nutrijenata koji pomažu u topljenju masnoća. Isto tako, šumsko voće obiluje antioksidansima i protivupalnim jedinjenjima, a sadrži niske količine šećera pa su idealan izbor za doručak i užinu.

5. Brokoli i karfiol
Sastojci u ovim namirnicama pomažu u detoksikaciji organizma. To je svakako vrlo poželjno kada želite da se rešite neželjenih kilograma. Brokoli i karfiol pomažu u očuvanju zdravlja jetre, a trebalo bi da ove namirnice kombinujemo svaki dan kao prilog jelu ako želimo tanji struk.

Izvor: centarzdravlja.hr