Mršavite zdravo: Ove čudesne bobice poboljšavaju probavu!

U svetu zdrave ishrane već duže vreme svoje mesto imaju akai (acai) bobice. U prodavnicama možete da ih kupite u obliku praha koji se onda dodaje u omiljene smutije.

Čudesne bobice koje poboljšavaju probavu, foto: Depositphotos/liudmilachernetska@gmail.com
Čudesne bobice koje poboljšavaju probavu, foto: Depositphotos/liudmilachernetska@gmail.com
.

Ovo super voće brazilskog porekla u Amazoniji je osnovna hrana, a poslednjih nekoliko godina postalo je popularno širom sveta zbog koristi koje ima za zdravlje.

Tamnoljubičasto voće puno je hranljivih sastojaka, a kako bi se učinilo jestivim, natapa se tako da omekša. Nakon toga se oblikuje u ljubičastu pastu.

Ukus akai bobica često se opisuje kao mešavina ukusa borovnica i nezaslađene čokolade.

Sveže bobice imaju kratak rok trajanja i nisu dostupne van mesta na kojem se uzgajaju. Za prodaju se zato izvoze u obliku smrznute voćne kaše, sušenog praha ili presovanog soka.

Prilikom pravljenja popularnih "akai porcija" koristi se prah.

Ovo su samo neke od mnoštva konkretnih dobrobiti akai bobica:

1. Pune su hranljivih sastojaka

Akai bobice sadrže zdrave masti i male količine šećera. Sto grama smrznute voćne kaše ima 70 kalorija. Jedna venecuelanska studija pokazala je da ove bobice u tragovima sadrže minerale među kojima su cink, gvožđe, magnezijum i kalijum.

Najveća korist akai bobica potiče pak iz biljnih sastava. Najistaknutiji među njima su antocijanini, koji ovim bobicama daju tamnoljubičastu boju i u telu deluju kao antioksidansi.

2. Poboljšavaju nivo holesterola

Studije sprovedene na životinjama pokazale su da akai bobice mogu da pomognu u snižavanju nivoa holesterola. Moguće je da sličan učinak ima i na ljude, ali potrebno je sprovesti veće studije.

Jedna, sprovedena 2011. godine na 10 odraslih osoba s prekomernom težinom, potvrdila je tu činjenicu, međutim radi se o premalom uzorku, zbog čega su potrebna dodatna istraživanja.

Konkretno, tih 10 osoba je tokom mesec dana dva puta dnevno jelo smuti s dodatkom ovih bobica, a do kraja istraživanja snizio im se holesterol.

3. Poboljšavaju probavu

Vlakna i antioksidansi u akai bobicama dobri su za naša creva. Istraživači su 2017. godine napravili preliminarnu studiju objavljenu u časopisu "Food Chemistry" koja je proučavala kako konzumiranje ovih bobica deluje na probavni trakt.

Rezultati su sugerisali da akai može da deluje kao probiotik u debelom crevu, što znači da ima sposobnost da hrani dobre bakterije u crevima, a to na kraju poboljšava celokupno probavno zdravlje.

4. Pomoć pri mršavljenju

Ne postoji hrana koja će vam sama od sebe pomoći da se rešite viška kilograma. Da biste izgubili kilograme, morate kontrolisati unos kalorija, jesti zdravo i baviti se fizičkom aktivnošću.

Međutim, akai je namirnica koja može da bude deo te zdrave ishrane koja će vas dovesti do cilja. Između ostalog, akai podstiče metabolizam, što može biti pomoć pri gubitku kilograma, ali samo ako je deo vaše zdrave dnevne rutine.

Nemojte očekivati čuda od ovih bobica, odnosno praha ako ne poštujete sva pravila gubitka kilograma.

5. Mogući učinak protiv raka

Iako nijedna hrana nije čarobni štit koji će nas zaštititi od raka, poznato je da neke namirnice ipak sprečavaju ćelije raka da se formiraju i šire.

Određena istraživanja otkrila su da takav antikancerogeni učinak ima i akai. Kod istraživanja sprovedenog na miševima, akai je smanjio učestalost raka debelog creva i mehura. U drugom pak istraživanju nije imao uticaj na karcinom želuca.

Na kraju, istraživači su zaključili da bi mogao da ima ulogu u lečenju raka u budućnosti, međutim potrebno je sprovesti dodatna istraživanja, između ostalog i ona na ljudima.

KAKO JESTI AKAI?

Kao što smo već naveli, ove bobice imaju kratak rok trajanja, zbog čega se često izvoze u obliku praha koji je od svih prerađevina najbogatiji hranljivim sastojcima i izvor je i vlakana i masti i biljnih sastava.

Popularni doručak koji uključuje ovaj sastojak jesu takozvane "akai porcije". Radi se o vrsti smutija u koji se dodaje akai prah.

Voće i ostale sastojke po izboru dodajte u blender zajedno s prahom i dobro izmiksajte.

Mešavinu koja je nešto gušća od klasičnog smutija sipajte u činiju i pospite raznim sastojcima poput ovsenih pahuljica, orašastih plodova, svežeg ili sušenog voća, maslaca od kikirikija... I uživajte u zdravom i ukusnom doručku.

Izvor: Zadovoljna.hr