Zdravlje

Ovo su 3 najgore vrste doručka: IZBEGAVAJTE IH!

Doručak je najzdraviji obrok u danu. Njime pokrećemo organizam i pripremamo ga za naporne sate koji su pred njim. Ukoliko želite dan da započnete ukusno i zdravo, a telu pružite energiju, izbegavajte ove tri vrste doručka.

20.04.2020. - 09:00h
Pametno biraje namirnice
Pametno biraje namirnicefoto: Depositphotos/monticello

1. Voćni sokovi i jogurti
Iako na njima piše da su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak natašte trenutno će vam dati energije, ali vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrednost.

Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave te ga obogatite zdelicom žitarica. Isto važi i za voćne jogurte, pa radije odaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog hleba i marmelade.

2. Pekarski proizvodi
Peciva, krofne i ukusni smotuljci od testa koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni i zasitni, no ti proizvodi takođe često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana.

Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato testo je masno, teško svarljivo i siromašno nutritivnim vrednostima koja su vašem organizmu preko potrebna za normalan rad. Ako ujutru volite da pojedete pecivo, odaberite ono od celovitih žitarica i premažite ga mlečnim namazom ili maslacem i marmeladom.

3. "Zidarski" doručak
Zidarski doručak podrazumeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput prženih jaja sa slaninom, beli hleb ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite težak fizički posao, takav doručak vašem telu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško variti.

Velike količine nezdravih masnoća završiće u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koji su mu potrebni. Ukoliko volite ujutru da pojedete jaje, najbolje bi bilo da ga skuvate i kombinujete uz krišku prepečenog hleba i čaj. 

Izvor: Zadovoljna.hr