Pacijenti na respiratorima su sedirani, u nekoj vrsti sna, da bi se smanjila neprijatnost procedure: Lekari detaljno objašnjavaju

Šta znači najteža klinička slika obolelih od korona virusa, kako u tim situacijama pomažu respiratori, da li su svi pacijenti koji su na respiratorima u nekom stanju kome... Odgovore na ta pitanja najbolje znaju lekari anesteziolozi koji su se uključili u program Prve.

Jedinice intenzivne nege, foto: Prva Tv/PrtScr
Jedinice intenzivne nege, foto: Prva Tv/PrtScr
.

Ono što nas raduje jeste to da je sve više onih pacijenata koji su u boljem stanju i koji se odvajaju od respiratora, rekao je na početku obraćanja Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju u KCS govoreći o stanju u KBC Zvezdara.

Lekari su objasnili i zašto se pacijenti koji se stavljaju na respiratore uvode u stanje sedacije.

"Svi bolesnici kojima je potrebna mehanička ventilacija, treba da budu sedirani. Mehanička ventilacija nije kratkotrajna, pluća ne mogu da se oporave za par sati. Ukoliko je neko na mehaničkoj ventilaciji, to je neprijatna procedura. Postoji plastični tubus u disajnim putevima, samo ležanje na leđima, okretanje na stomak... Kako bi bolesnicima ublažili tu neprijatnost, mi sve bolesnike sediramo. Svi bolesnici su u nekoj vrsti sna", objasnio je anesteziolog Dejan Marković.

Onog trenutka kada su promene na plućima u poboljšanju, polako smanjujemo lekove, ukidamo sedaciju i puštamo bolesnika da se probudi i idemo ka procesu odvajanja od mehaničke ventilacije, dodao je Marković.

Detaljanije pogledajte u video-prilogu.