Zdravlje

U strahu od virusa velike su oči, ali NIKAKO ne perite namirnice ovim sredstvima! (VIDEO)

U vreme pandemije svakako moramo biti dodatno obazrivi kada je reč o odlasku i dolasku iu prodavnice. 

10.04.2020. - 08:21h
foto: Prva Tv

Iako ljudi svakako oduvek moraju da peru voće ili povrće kad se vrate iz nabavke, sada po rečima prehrambenog tehnologa Marije Slović, moraju da vode računa i o pakovanju i da paze da ne kontaminiraju svoje kuhinjske elemente upravo tim pakovanjem na kome može biti tragova koronavirusa.

Kontaminacija sa pakovanja je znatno manje moguća nego sa čoveka na čoveka, tako da mere opreza treba primenjivati, ali ne treba preterivati. Ovo ne važi za visoko osetljive grupe.

"Možete dezinfikovati alkoholom voće, ali jako je važno - hranu ne smete da perete hemikalijama, raznim izbeljivačima i deterdžentima. Ovaj virus je termolabilan, što znači da na njega utiču temperature, on se uništava na pedesetak stepeni. Znači jednostavno operite namirnice u toplijoj vodi i to će sprečiti mogućnost kontaminacije", kaže Slovićeva za TV Prvu.

Prema njenim rečima, sva hrana koja se termički obrađuje je bezbedna i sa stanovišta drugih mikroorganizama i ovog virusa. Ono voće i povrće koje nije moguće oprati toplom vodom ostavite na terasi, bar da prenoći i sutra imate mnogo manju mogućnost prenosa, jer se virus samo određeni broj sati zadržava na površinama.

"Ovo nije tipičan virus hrane, kao što je recimo norovirus, koji raste i razmnožava se u hrani, on se samo, ako ga dodirne zaražena osoba, zadržava na površini neko vreme."