Imate nizak krvni pritisak? Rešite se tegoba i regulišite ga na potpuno prirodan način!

Nizak krvni pritisak ili hipotenzija je stanje kada je krvi pritisak u vrednostima 90/60 mmHg i niže. Ovo često neprijatno stanje možete regulisati ishranom...

Kakav je vaš krvni pritisak?, foto: Depositphotos/DragonImages
Kakav je vaš krvni pritisak?, foto: Depositphotos/DragonImages
.

Stanje niskog krvnog pritiska često je asimptomatsko i obično ne zahteva bilo kakvu vrstu medikamentne terapije, ali ukoliko postoje simptomi koji mogu uticati na zdravlje i kvalitet života, potrebno je preduzeti mere kojima će se krvni pritisak normalizovati i kako bi organizam bio opskrbljen dovoljnom količinom krvi.

Simptomi hipotenzije su vrtoglavica, zamagljen vid, otežana koncentracija, nesvestica, mučnina i povraćanje i opšta slabost.

Kod lakših oblika hipotenzije neke promene u ishrani mogu značajno uticati na normalizaciju krvnog pritiska, ali kada je u pitanju teži oblik kliničkog ispoljavanja, potrebno je, ipak, potražiti i savet lekara i po potrebi uključiti i neku medikamentoznu terapiju.

Namirnice koje biste trebali da izbegavate, ukoliko imate nizak pritisak:

- Grejpfrut
- Crveni pirinač
- Cvekla

Unos soli

Pojačan unos soli može pomoći kod regulisanja krvnog pritiska, pa se preporučuje kod ovog stanja. Natrijum iz soli deluje na povećanje zadržavanja vode u telu, a samim tim volumena krvi, što dovodi do povećanja krvnog pritiska. Namirnice kojima ćete uneti zdavije soli u organizam su masline, sir, slane supe (posebno od paradjza), šunka i soja sos.

Vrlo je važno napomenuti da unos soli mora biti umeren, jer prekomeran unos soli može negativno uticati na kardiovaskularni sistem.

Unos tečnosti

Dehidracija može biti jedan od uzroka niskog krvnog pritiska, pa je unos tečnosti u vidu vode, limunade, biljnih čajeva i slično od presudnog značaja za održavanje normalnog nivoa krvnog pritiska. Preporučeni unos tečnosti je dva do da i po litra dnevno, ravnomerno raspoređeno tokom dana. Hidriranost organizma možete lako proveriti putem boje urina – ukoliko je urin tamne boje i ima neprijatan miris, organizam nije dovoljno hidriran, ukoliko je svetao nivo tečnosti je adekvatan.

Broj obroka u toku dana i sadržaj namirnica

Osobe sa hipotenzijom trebalo bi da jedu više manjih obroka dnevno, a preporučuje se i da se smanji unos ugljenih hidrata. U obroke bi trebalo uvrstiti voće, povrće, belo meso, ribu, žitarice od celog zrna, mahunarke i mlečne proizvode.

Unos kofeina

Kafa i čajevi poput crnog i zelenog sadrže visok nivo kofeina, koji mogu podići krvni pritisak. Kofein stimuliše kardiovaskularni sistem, ubrzava rad srca i na taj način povećava krvni pritisak.

Studije su pokazale da ukoliko popijemo kafu nakon obroka, kada najčešće pada krvni pritisak, efekat kafe će održati nivo pritiska u okvirima normalnog i do tri sata. Međutim, treba biti oprezan sa unosom kafe, jer kofein ima i neželjena dejstva ukoliko se unosi u organizam u velikim količinama.

Čaj od sladića

Ova lekovita biljka utiče na povećanje krvnog pritiska tako što zadržava vodu i natrijum u organizmu. Veoma je lepog ukusa i mirisa, a stučnjaci preporučuju jednu šolju ovog napitka dnevno osobama sa niskim pritiskom.

Izvor: Stil