Naglo ste prestali da pijete kafu? Evo kakve bi to posledice moglo da ima...

Kažu da svaki ljubitelj kafe ima dve ličnosti - jednu pre i jednu nakon ispijanja prvog gutljaja jutarnje kafe. Ako ste saglasni s ovom tvrdnjom, verovatno ste i sami svesni koliko kofein može da bude zarazan. "Bright Side" istražuje kako naša tela reaguju kada se konzumacija kofeina smanji na nulu i šta možemo da uradimo po tom pitanju.

Razmišljate da prestanete da pijete kafu?, foto: Depositphotos/konradbak
Razmišljate da prestanete da pijete kafu?, foto: Depositphotos/konradbak
.

1. Vaša telesna masa verovatno će se promeniti

Neočekivana promena telesne težine svakome može da izazove stres, a prestanak konzumiranja kafe katkad dovodi upravo do toga.

Kofein deluje kao pojačivač metabolizma što znači da vaše telo efikasnije sagoreva kalorije. Kada prestanete da pitjete kafu, izostaće i količina kofeina na koju je telo naviklo, a učinak sagorevanja kalorija će se smanjiti- što dovodi do dobijanja na težini. S druge strane, ako ste navikli da pijete po tri frapućina dnevno i odjednom prestanete da ih pijete, mogli biste da smršate jer više ne unosite toliko kalorija.

2. Biće vam teže da se koncentrišete

Kafa ljude čini budnijima i podstiče otpuštanje dopamina i adrenalina, što pojačava aktivnost mozga i podiže krvni pritisak. To znači da ćete se, kada prestanete da je pijete, suočiti s poteškoćama oko koncentracije ili drugih važnih aktivnosti jer vaš mozak neće biti stimulisan na način na koji je navikao.

3. Javiće se drhtavica

Ovo možda zvuči ozbiljno, ali nije nešto zbog čega bi trebalo da se zabrinete. Kofein je snažan izvor stimulacije za središnji nervni sistem. Jednom kada ga eliminišete, možda ćete doživeti drhtanje zbog nedostatka tog stimulativnog učinka. Nekim ljudima čak i ruke počnu da drhte jer su navikli redovno da se predoziraju kofeinom.

Za razliku od ostalih simptoma o kojima se govori u ovom članku, samo mali deo kofeinskih zavisnika doživljava drhtanje. Nemojte se brinuti - ovi simptomi će nestati, a obično mogu da potraju i do devet dana otkad ste uzeli poslednji gutljaj kafe.

4. Javiće se i anksioznost

Čak i ako niste anksiozna osoba, sigurno ćete doživeti neku anksioznost nakon što se rešite kofeina. Povećana anksioznost uobičajena je za strastvene "kafopije" koji odluče da napuste svoj omiljeni napitak. To se događa zbog hemijske neravnoteže u mozgu izazvane nedovoljnim unosom kofeina.

5. Glavobolje će biti češće

Nažalost, glavobolje su najčešće nuspojave rešavanja kofeina. To je uzrokovano otvaranjem vaših krvnih sudova i pojačanom cirkulacijom krvi u mozgu. Jednom kada se telo prilagodi povećanom protoku krvi, glavobolje će nestati.

6. Nedostajaće vam energije

Jedan od glavnih razloga zašto smo se isprva i navukli na kafu je dodatna energija koju nam daje. Nažalost, učinak traje u proseku pet sati zbog čega mnogi među nama piju više od jedne šolje dnevno kako bismo ovaj učinak produžili. To će, međutim, dovesti do suprotnog učinka kada prestanete da je pijete. Većina osoba zavisnih od kofeina doživljava umor odmah nakon što započne s odvikavanjem.

Kako onda možemo da ublažimo negativne učinke?

Naša tela reaguju na mnogo različitih načina kada ih oslobodimo jutarnje šolje kafe (i popodnevne). Dobra vest je da postoje načini na koje te reakcije možemo da umanjimo ili čak sprečimo.

1. Postepeno smanjujte unos kofeina

Ovo je uverljivo najbolje što možete da uradite kada odlučite da smanjite unos kofeina. Ako ste pravi ljubitelj kafe i pijete, recimo, tri šolje dnevno, trebalo bi najpre da smanjite na dve šolje. Zatim, nakon nedelju dana, možete da smanjite količinu na samo jednu šolju kafe ujutru, a vremenom potpuno prestanite. Ovih nekoliko nedelja definitivno će vas osloboditi potpunog stresa zbog nedostatka kofeina u organizmu.

2. Budite hidrirani i pijte čaj

Dobra hidratacija je potrebna, pogotovo ako ste na putu da postanete bivši ispijač kafe. Na svakih sat vremena popijte po čašu vode - to bi trebalo da bude dovoljno. Zamenite tu redovnu šolju kafe omiljenim čajem kako biste zadržali naviku da nešto pijuckate ujutru.

3. Vežbajte i pružite sebi kvalitetan odmor

Smanjenje stresa i zadržavanje energije na potrebnom nivou je ono što treba da uradite kada u vašem dnevnom nutritivnom planu nema kofeina. Možete da dodate aktivnosti poput trčanja u trajanju od 10 minuta ili blok vežbi. Sve je ovo dobro za cirkulaciju krvi i pružiće vam energetski podsticaj. Ako budete aktivni, povećaćete budnost i lako ćete ugušiti želju za kafom.

4. Promenite način ishrane

Razmotrite da uvedete važne promene u ishranu, poput konzumiranja hrane s većim sadržajem vlakana. Najbolje bi bilo da jedete više voća i povrća koji su najbolji prirodni izvor vlakana.

Povećanje unosa vlakana verovatno će nahraniti vaše telo energijom koja bi vam bila potrebna nakon što prestanete da unosite kofein. Jedenje više voća i povrća ima i razne druge koristi za zdravlje, poput povećane koncentracije antioksidanasa koje biste takođe izgubili kad prestanete da unosite kofein. I poslednje, ali ne najmanje važno, unošenje više vlakana i pravih hranljivih sastojaka pomoći će vam kod konstipacije, što je još jedna moguća nuspojava odstranjivanja kofeina.

Izvor: Index.hr