KONKRETNI SAVETI STRUČNJAKA: Kojim rečima pomoći osobi koja proživljava napad PANIKE, a koje nikako ne izgovarati!? (VIDEO)

Strah od pandemije je obuzeo celu planetu. Na koji način možemo da pobedimo neizvesnost i paniku? Psihijatar dr Slavica Đukić Dejanović predočava gledaocima Prve konkretne savete i tehnike za smirivanje – šta uraditi kad srce počne da lupa, kad ponestane vazduha, a osoba je fizički potpuno zdrava? Koje su to prave reči kojima se suzbija psihološka napetost i panične manifestacije, a šta nikako ne bi trebalo izgovarati? Šta uraditi u slučaju nesanice, kako pobediti anksioznost i u kojim slučajevima se treba obratiti stučnim licima?

foto: Depositphotos/Ariwasabi
foto: Depositphotos/Ariwasabi
.

Doktorka objašnjava da je panika individualna i da najčešće počinje ubrzanim “luapnjem” srca. Disanje je površno, a osoba ima osećaj da će pasti i umreti, jer je preplavljena ogromnom količinom straha da je životno ugrožena, da pati od teške somatske bolesti i da će poludeti.

Doktorka Đukić Dejanović objašnjava da je najvažnije da osoba ima uvid u to da su takva stanja prolazna, da bude informisana da nema ni jedne telesne bolesti koja traje od par sekundi do par minuta i završi se. Ona ističe da je jedna od najbitnijih karakteristika panike upravo ta, da kada nema panike, postoje strah i iščekivanje: “desiće mi se ono strašno; bože da li ću poludeti; da li ću umreti”.

Pogledajte konkretne savete stručnjaka – kako da pmognete sebi ali i drugima u slučaju panike, nekontrolisanog straha, problema sa nesanicom…

.

Sve o SOS telefonu i Vajber razgovorima sa Slavicom Đukić Dejanović (svake večeri od 21 do 22.30), pogledajte u prilogu.