4 saveta ruskog psihologa: Evo kako da se izborite sa nervozom, anksioznošću i strahom!

Ako pratite sve korake, ovaj period će mnogo lakše proći.

foto: Depositphotos
foto: Depositphotos
.

Sposobnost održavanja samokontrole i smirenosti u stresnim situacijama je veoma važna veština, ali je veoma teško steći je.

U periodu koji je pred nama, boravak u kući će izazvati pojačanu pojavu anksioznosti, nemira i straha i to je potpuno normalno. Kako bismo sve to uspešno prebrodili, psiholog Mihalkov daje jednostavne smernice koje će nam pomoći da se izborima sa njima.

Zaboravite na pitanje "šta ako"

Ne razvijajte najgore moguće scenarije u svojoj glavi, sad nije vreme za to. Oduprite se iskušenju da vidite samo ono najgore.

Slavni vozač autimobilskih trka jednom prilikom je rekao: "Glavna stvar tokom trke je gledanje ispred sebe, a ne u zid, jer volan automobila usmeravate tamo gde vas oči vode. Usredsredite li se na negativni ishod situacije i to će postati i stvarnost."

Svaki put kada vas obuzme misao šta ako nam se desi nešto loše, zamenite sa mislima, sve će biti dobro.

Povežite se sa prošlim iskustvom

Kada osetite da se napad panike približava, pokušajte da mu se oduprete. Vratite se mislima u neki period u kome ste se lepo osećali ili kada ste postigli neki veliki uspeh. Dokazano je da prizivanje takvih emocija u mnogome pomaže u prevazilaženju kriza.

Fokusirajte se na pozitivne aspekte

Iz situacije pokušajte da izvučete samo ono pozitivno. Neka ovo bude period kada ćete steći neke nove veštine ili pročitati knjige koje ste oduvek nameravali ili pogledate filmove koje već dugo želite.

"Postoje i mnog gore situacije", kaže Mihalkov. Kada vas obuzmu misli koje vas uznemiravaju, udahnite duboko nekoliko puta. Meditacija dokazano umiruje stres.

Fokusirajte se na sadašnjost

Ne brojite dane i koliko je još ostalo do kraja ovog stanja, jer će tako situacija postati samo gora. Potrudite se da ovo vreme u kojem se nalazite iskoristite na najzanimljiviji i najkorisniji način.

Izvor: Stil