Jovana Milić iz Modene: Epidemija ovakvih razmera je nemoguća za svaki zdravstveni sistem, a pacijenti se dugo oporavljaju

Najdramatičnija situacija na svetu trenutno je u Italiji. Na Apeninskom poluostrvu registrovano je 35 700 zaraženih, a među njima ima 2 500 lekara, život je izgubilo preko 2 900 građana, a samo u poslednjih 24 sata zabeležen je neverovatan broj od 475 novih smrtnih slučajeva. O tome kakva je situacija ovog jutra, da li ima nekih noviteta u lečenju, o italijanskom zdravstvenom sistemu, razlogu velikog oboljevanja lekara, govorila je u "Jutru" doktorka iz Modene Jovana Milić.

Iz Modene za Jutro, foto: video_media_lib
Iz Modene za Jutro, foto: video_media_lib
.

Trenutno su loše vesti iz Italije, juče je oboren neslavni rekord, što je sve šokiralo, istakla je lekarka na početku razgovora.

Ona kaže da je i dalje je centralno žarište u Lombardiji, tu je preopterećenost zdravstvenog sistema najveća, tu je najteže doći do intenzivne nege, mada je cela Italija sada zaražena.

Ne mogu da kažem da je Italija dočekala nespremna epidemiju. Ovaj broj slučajeva je prosto nemoguć za svaki zdravstveni sistem, a italijanski zdravstveni sistem važi za jedan od najboljih na svetu, smatra Milić.

Još uvek ne možemo da kažemo da li je dostignut vrhunac epidemije u Italiji, a ono što bitno razlikuje Italiju u odnosu na Kinu jeste to što je u Italiji prosečna starost mnogo viša nego u Kini i to je ono što zapravo opterećuje zdravstveni sistem. Nijedan zdravstveni sistem se ne sprema za epidemiju ovakvih razmera.

Govoreći o velikom oboljevanju zdravstvenih radnika, Milić je istakla da zaraženi nisu uglavnom infektolozi, koji se direktno bore sa koronom, nego lekari drugih specijalnosti.

Šta je Milić rekla o lekovima koje Italija koristi, tretmanima koji se koriste i dužini oporavka zaraženih, pogledajte detaljnije u video prilogu.