Pet mera da smanjite strah u vreme pretnje zaraze

Preporuka lekara Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu

Sačuvajte mir, foto: Depositphotos/ucidwaters
Sačuvajte mir, foto: Depositphotos/ucidwaters
.

Kuga je bila na putu za Damask i u pustinji je prestigla karavan. " Gde žuriš?" upita je vođa karavana. "U Damask. Hoću da uzmem 1.000 života." Na povratku iz Damaska Kuga je ponovo prošla pored karavana. Vođa joj reče: "Odnela si 50.000 života, a ne 1.000." "Ne", odgovori Kuga. "Ja sam uzela 1.000. Ostale je odneo Strah."

Ova priča, po mišljenju stručnjaka Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu, možda i najbolje ilustruje kakve mogu da budu posledice ako zavlada kolektivni strah od infekcije koronavirusom.To je važno i zbog toga što neki naučni dokazi sugerišu i da strah utiče na smanjivanje otpornosti organizma.

Lekari iz "Palmotićeve" za preporučuju mere kako da sačuvate mir i u vreme pretnje zaraze.

1. U vremenu pandemije normalno je da se čovek oseća tužno, pod stresom, zbunjeno, uplašeno ili ljuto, u takvim situacijama pomaže razgovor sa ljudima od poverenja.

2. Ukoliko je zbog potrebe karantina ili izolacije potrebno da ostanete kod kuće, neophodno je da zadržite zdrav životni stil - da se adekvatno hranite, spavate, budete fizički aktivni, vežbate i ostvarujete socijalne kontakte telefonom sa onima koje volite

3.Uzdržavajte se od pušenja, upotrebe alkohola ili drugih narkotika, jer je to loš način da izađete na kraj sa negativnim osećanjima.

4. Ukoliko se osećate preplavljeni strahom, ne možete da spavate, jedete ili ste izuzetno uznemireni pozovite izabranog lekara ili potražite pomoć od drugih profesionalaca.

5. Pokušajte da smanjite zabrinutost i uznemirenost smanjivanjem vremena provedenog u kontinuiranom praćenju medija, pogotovo sadržaja koji vas dodatno uznemiravaju.

Izvor: novosti