Ne morate da se odričete šećera u potpunosti da biste smršali: Evo kako!

Ukoliko ste odlučili da smršate, verovatno znate da ishrana igra veliku ulogu u tom procesu. Da skratimo priču, u osnovi, morate da jedete više celovitih namirnica (voće i povrće, zdrave žitarice, meso bogato proteinima) i manje onih prerađenih, poput rafinisanih ugljenih hidrata i dodatih šećera. No, možda imamo dobru vest za vas. Ukoliko želite da izgubite kilograme, ne morate u potpunosti da izbacite šećer iz ishrane, samo treba da pripazite na količine i vrste šećera koje konzumirate.

Ne morate da se odričete šećera u potpunosti da biste smršali, foto: Depositphotos/5PH
Ne morate da se odričete šećera u potpunosti da biste smršali, foto: Depositphotos/5PH
.

Prema mišljenju Ane Kipen, registrovane nutricionistkinje u Klinici za ishranu u Klivlendu, istina je da konzumacija većih količina šećera može da oteža napore da održite telesnu težinu ili smršate.

"Šećer radi puno štetnih stvari našem organizmu, uključujući to da nam stvara potrebu za još više šećera", rekla je Kipen nedavno za portal "POPSUGAR" i dodala da se ta nova potreba za šećerom stvara zbog toga što rafinisani šećer povećava krvni pritisak pa, kada se pritisak spusti, počnete da osećate umor i automatski želite još šećera. Uz to, visok krvni pritisak povećava nivo insulina, hormona koji organizmu javlja kada treba da skladišti masnoće.

Kipen je takođe istakla da su rafinisani šećeri različiti od, na primer, šećera koje nalazite u celovitim namirnicama poput voća. Kao primer je navela slatku jabuku koja u sebi ima šećera, ali je i bogata vlaknima i hranljivim stvarima koje daju osećaj sitosti, a ne podižu krvni pritisak.

Ukoliko želite da smršate, koristite manje rafinisanih, a više prirodnih šećera. Naravno, ne morate u potpunosti da izbacite ni dodate šećere, ali trebalo bi da pazite na količinu unosa.

"Šećer je veoma opasan i povećava mogućnost od mnogih kardiovaskularnih bolesti. Ne bi trebalo da unosite više od 20 grama dodatog šećera dnevno", savetuje Kipen.

Dvadeset grama nije mnogo, ali je taman onoliko koliko vam je potrebno ukoliko se borite s izbacivanjem šećera iz ishrane. Ta količina može da vam pomogne da prebrodite ono razdoblje između smanjivanja unosa dodatog šećera i njegovog kompletnog izbacivanja iz ishrane. Ana ima i savet za one koji imaju dnevne trenutke slabosti kada jednostavno moraju da pojedu nešto slatko.

"Moja omiljena strategija je da kod sebe uvek imam komadić tamne čokolade (72 posto kakaa ili više) za slučajeve kad me ulovi kriza. Jedan komadić čokolade neće se isprečiti na vašem putu mršavljenja, a može da pomogne u smirivanju potrebe za slatkim“, izjavila je.

Evo još nekoliko saveta koje Kipen nudi:

"Puno mojih pacijenata započne jutro prerađenim, zašećerenim žitaricama ili palačinkama koje im podignu krvni pritisak i ostave ih gladnim ostatak dana. Zamenite takve namirnice onima koje imaju manji udeo šećera. Isto tako, umesto jogurta s ukusima pređite na obične jogurte jer ovi prvi imaju mnogo veštačkih zaslađivača i dodatih šećera. Ukoliko ste pobornik grickalica, probajte da ubacite orašaste plodove umesto onoga što konzumirate jer su oni zdraviji za telo. Takođe, imajte na umu da smanjivanje unosa šećera nije lako i da je to isto proces koji traje, no s vremenom će biti sve lakše."

Izvor: Index.hr