Ovo su 5 NAJČEŠĆIH LAŽI O MRŠAVLJENJU: Zaboravite ih ODMAH!

Svako ima neko mišljenje o ishrani i mršavljenju koje voli da podeli s drugima. Postoje i brojni stručnjaci koji zagovaraju određena mišljenja i često uveravaju ljude da su baš ona ispravna. No, tokom širenja raznih ideja o dijetama i mršavljenju, stvorili su se brojni mitovi u koje ljudi slepo veruju, a zapravo uopšte nisu ispravna.

Šta je zapravo istina?, foto: saltodemata/Shutterstock
Šta je zapravo istina?, foto: saltodemata/Shutterstock
.

Zato zaboravite sve ono što su vam rekli prijatelji i porodica, pa čak i treneri, jer su možda i oni verovali u pogrešne stvari.

1. Morate da brojite kalorije
Nije važan samo broj kalorija, važno je odakle dolaze te kalorije. Na primer, jelo s avokadom može da ima isti broj kalorija kao kolač, ali hranljive stvari koje se nalaze u avokadu znatno se razlikuju, pa bi trebalo da obratite pažnju šta jedete, a ne koliku količinu jedete.

2. Desert je zabranjen
Istraživanja su pokazala da kad nekome zabranite desert, on ima potrebu da se prejeda drugim namirnicama. Osim toga, postoje i zdravi deserti, koji sadrže dobre ugljene hidrate, a neki recepti sadrže i beli šećer, ali u manjim količinama. Desert ne sme da bude zabranjen, a osoba koja želi da izgubi kilograme mora da nauči da jede razumno i da uživa u desertu.

3. Sutra ću odraditi ono što sam danas prekršio
Bilo da se radi o jelu koje se ne preporučuje u dijeti ili o lažnom treningu, morate da znate da nikad nije dobro prekršiti proces i nadoknaditi to sledećeg dana. Sve i da odradite sutra duplo, morate da znate da se niste rešili kalorija od jučerašnje brze hrane jer su potrebni sati i sati da se rešite suvišnih kalorija. Osim toga, brza hrana ne pruža telu zdrave nutrijente, a nakuplja kilograme.

4. Izbegavajte voće
Naučnici su potvrdili da dodatak svežeg voća u ishranu ne goji, već da čak dovodi do gubitka kilograma, što pokazuje da je važan kvalitet ishrane. Drugim rečima, sve se svodi na kontrolu i razmišljanje, morate da izbegavate prerađenu hranu s dodatim šećerom, a smete da jedete slatko voće.

5. Morate da planirate svaki obrok
Suprotno verovanju da morate pomno da isplanirate jelovnik za svaki dan, nutricionisti tvrde da na taj način rizikujete "prevaru", odnosno da ćete pre prekršiti dijetu. Stvar je u tome što vaše telo može da žudi za hranom koja nije tog dana na meniju, ali ipak ćete je pojesti i tako prekršiti plan mršavljenja. Odlučite šta ćete jesti dan ranije, ali ako vam se desi "napad gladi", pojedite ono što želite jer dijeta nije zabrana, samo program.

Zdrava ishrana ne znači uskraćivanje svega i konzumiranje kelja u velikim količinama. Važna je ravnoteža i raznolikost, a kad prestanete da sledite ove mitove, uz redovno vežbanje i zdravu ishhranu kilogrami će se samo topiti, piše centarzdravlja.hr.