Ne zadržavajte suze: Pet zdravstvenih problema koje možete da rešite plakanjem!

Da li često plačete? Da li nakon plakanja osećate olakšanje? Neke probleme suzama zaista možete da rešite.

Ne zadržavajte suze..., foto: Depositphotos/IgorTishenko
Ne zadržavajte suze..., foto: Depositphotos/IgorTishenko
.

Rezultati jednog istraživanja pokazali su da žene u SAD plaču tri puta mesečno, dok muškarci plaču dva puta u mesec dana. Društvo smatra da je plakanje znak slabosti. Ako osetite potrebu za plakanjem, nemojte zadržavati suze. One zaista imaju više zdravstvenih koristi nego što mislimo, prenosi "Bright Side".

Stres

Istraživanje iz 2014. godine otkrilo je da plakanje može da pomogne ljudima da se opuste tokom stresnih vremena. Rezultat plakanja nije trenutno vidljiv pa će možda biti potrebno nekoliko minuta pre nego što vaše telo počne da se opušta.

Prema rečima istraživača, plakanje aktivira parasimpatički nervni sistem koji, kada se aktivira, ima umirujuće delovanje na mozak.

Krvni pritisak

Visok pritisak može da dovede do nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema poput moždanog udara, infarkta, zastoja srca, demencije pa i do prestanka rada bubrega. Dobra vest je da, prema nekoliko istraživanja, plakanje snižava krvni pritisak, drži ga u normali i umiruje puls.

Akumulacija toksina

Suze koje teku iz vaših očiju dok plačete mogu da očiste određene nečistoće s njih, poput dima i prašine. Kada plačemo, naše suznice ispiraju toksine koji se zbog stresa nakupljaju u telu. Uklanjanje toksina pomaže u smanjivanju nivoa kortizola u telu, zbog čega se osećate bolje. Zato ne treba da nas čudi što smo nekad nakon plača opušteniji i smireniji.

Nagle promene raspoloženja

Ako se pitate zašto ste u poslednje vreme agresivni i stalno anksiozni, trebalo bi da znate da definitivan odgovor na to ne postoji. Promene raspoloženja mogu da se dogode iz različitih razloga. Jedan od njih je nagomilavanje mangana u telu.

Kada plačemo, višak mangana izlazi iz tela sa suzama. To smanjuje njegovu koncentraciju u organizmu i čini da se osećate mirno i usredsređeno.

Bol

Kada osećamo fizički bol nekoliko suza često se nenamjerno otkotrlja. Na ovaj način telo smanjuje osećaj bola. Istraživanje je otkrilo da, osim što umiruju, suze oslobađaju oksitocin i endorfin. Ove hemikalije čine da se ljudi osećaju dobro pa mogu da umanje fizički i emocionalan bol.

Izvor: klix.ba