Zdravlje

Beli, žuti ili tamni: Šta boja noktiju govori o vašem zdravlju?

Nokti se u poslednje vreme shvataju vrlo ozbiljno - uređuju se znatno više nego pre, ali kad skinete sve te veštačke dodatke, lak i slično, ostaju samo oni... a dovoljan je i jedan pogled na njih da vidite u kakvom ste zapravo stanju.

22.02.2020. - 15:00h
Šta o zdravlju govori boja vaših noktiju?
Šta o zdravlju govori boja vaših noktiju?foto: Depositphotos/taratata

Naime, nokti mogu jasno da ukažu na probleme u vašem organizmu, stoga svakako obratite pažnju na izgled i promene koje vidite.

Beli - mogu upućivati na probleme s jetrom, kao što je hepatitis.

Bledi - mogu upućivati na zdravstvene probleme poput anemije, bolesti srca i jetre.

Horizontalne pruge - najčešće znače da je došlo do neke specifične traume ili stresa.

Jako tanki - ako se uz to listaju mogu biti znak nedostatka gvožđa.

Vertikalne pruge - mogu da se jave s godinama i znak su da se koren nokta isušuje. Stanje možete da popravite nanošenjem hranljive kreme za nokte.

Plavi - upućuju na lošu cirkulaciju i nedostatak kiseonika u krvi. Mogu biti znak problema s plućima ili srcem pa svakako posetite lekara.

Rupice po noktima - ukazuju na psorijazu. Rupice su relativno bezopasne, ali mogu upućivati i na opsežniju psorijazu kože.

Tamni - mogu biti pokazatelj nekoliko stvari, od onih bezopasnih do jako ozbiljnih. Tamni nokti mogu da budu prirodna promena u pigmentaciji. Takođe, može da se radi o povredi i hematomu, ali može da upućuje i na melanom. Ako niste sigurni gde i kako ste se povredili, ali i zašto je došlo do ovakve promene na noktu, savetujemo vam da odmah posetite lekara.

Žuti - mogu biti znak gljivične infekcije ili dijabetesa.

Zato, pogledajte dobro svoje nokte...

Izvor: metro-portal.hr