Zdravlje

Ustanovljena 4 TIPA STARENJA, otkrijte kom tipu vi pripadate!?

Svako od nas stari, ali na drugačiji način, zaključili su naučnici sa američkog Stanford univerziteta. Oni su sproveli istraživanje na grupi od 43 zdrava ispitanika, starosti od 34 do 68 godina kojima su praćeni određeni biološki markeri pune dve godine.

22.02.2020. - 09:21h
foto: Depositphotos/focusandblur

Tim američkih naučnika, na osnovu dvogodišnjih analiza ustanovio je da postoje četiri tipa starenja. Prvi je metabolički i odnosi se na nagomilavanje toksičnih materija u telu. Drugi tip je imunološki i u vezi je sa slabljenjem imuniteta koji dovodi do brojnih infekcija koje mogu da postanu i hronične. Treći je hepatološki i uzrokuje starenje slabljenjem funkcije jetre. Četvrti je nefrološki i znači da starenje počinje sa propadanjem funkcije bubrega.

Kako je istakao prof. dr Majk Šnajder, vođa studije, jedan tip starenja ne isključuje drugi, odnosno kod jedne osobe može se javiti više tipova starenja, što dovodi do mnogobrojnih zdravstvenih problema.

- Uspeli smo da uočimo vrlo jasne obrasce po kojima se stari i razlike na molekularnom nivou su velike - rekao je profesor Šnajder. - Osobe koje stare na metaboličkom nivou najčešće razviju poremećaj regulacije šećera u krvi, što ih često vodi u dijabetes.

Naučnici koji su sproveli ovu studiju smatraju je značajnom, pre svega, zato što ljudi mogu na osnovu analiza krvi i poremećaja da utvrde kom tipu starenja pripadaju. Shodno nalazima mogu da preuzmu odgovarajuće preventivne mere. One se najčešće odnose na promenu načina ishrane i fizičke aktivnosti.

U zaključku studije se navodi da je utvrđivanje četiri tipa starenja samo vrh ledenog brega i da treba sprovesti još mnoga ispitivanja kako bi se razotkrile sve pojedinosti.

Izvor: Novosti